info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Knivbrott eller inte – det här gäller för jobbkniven

När och var kan en byggnadsarbetare bära kniv? Frågan blev omdiskuterad i höstas sedan en snickare fick 10 000 kronor i böter för brott mot knivlagen. Vi ber kammaråklagare Klas Lundgren att räta ut frågetecknen.

Snickaren som fick böter blev stoppad av polisen då han i sin privata bil var på väg till en kompis en helgdag. Vid kontrollen hittade polisen en mattkniv i dörren på förarsidan och snickaren blev så småningom åtalad för brott mot knivlagen.

Hantverkaren försvarade sig med att han ibland använder den privata bilen i jobbet och att kniven måste ramlat ut ur arbetsbyxorna. Det hjälpte inte. Varbergs tingsrätt menade att han inte var på väg till jobb vid tillfället. Innehavet var därmed oaktsamt och rätten klubbade en bot på 10 000 kronor.

Den första juli förra året skärptes straffen för dem som bryter mot knivlagen. I dag kan den som bär kniv på allmän plats dömas till två års fängelse, något som gäller för grova brott.  Personen ska med uppsåt, medvetet, tagit med sig kniven. Om gärningen har begåtts av oaktsamhet blir straffet lindrigare.

Något annat som knivlagen tar hänsyn till är om det är befogat att ha med sig en kniv. Det kan handla om att den behövs i yrkesrollen eller om någon är på väg ut för att fiska.

Nyckeln är om knivinnehavet kan anses befogat

Klas Lundgren, kammaråklagare

I samband med en dom 2016 gav Högsta domstolen ut en lista över några situationer där det är okej att bära kniv. Huvudregeln är att det är förbjudet att bära kniv på allmän plats men det finns undantag. Till exempel för hantverkare:

”Det är tillåtet för en hantverkare att i sin yrkesutövning – också på allmän plats – bära med sig en kniv som han eller hon brukar använda i arbetet. Detta gäller även om kniven inte krävs för just den aktuella arbetsuppgiften. Vidare gäller att en hantverkare som har en arbetskniv inte bryter mot knivförbudet om han eller hon stannar till för att lyssna på exempelvis en gatumusiker eller ett politiskt torgmöte. En arbetskniv får dock inte medföras vid en tillställning eller en sammankomst, om innehavet inte är ett led i yrkesutövningen.”

– Nyckeln är om knivinnehavet kan anses befogat, säger Klas Lundgren, kammaråklagare i Halmstad.

Så det finns alltså inget hinder för byggnadsarbetare att ha kniven med sig, men det måste finnas en koppling till jobbet.

Japp, det finns tillfällen då du får åka kollektivt med kniven i jobbyxorna.Är det då möjligt att åka kollektivt till jobbet med kniven i arbetsbyxan? Ja, säger Klas Lundgren, men slänger med en brasklapp.

Klas Lundgren.

– Om man har en fast arbetsplats borde kniven förvaras där, men åker man till olika byggen så är det nog befogat.

En annan fråga är hur man gör vid inköp av en ny kniv. Hur får man med sig den genom folkvimlet på stan utan att bryta mot knivlagen? Klas Lundgren kommer med en rekommendation.

– Det är klokt att ha med kvittot.


4 KNIVIGA FALL – ÅKLAGAREN AVGÖR

Fyra påhittade fall där kammaråklagaren Klas Lundgren gjort en brottsbedömning – åtalar han eller inte

Foto: Mostphotos

1 / KNIV I MATVÄSKAN
Snickaren Jörgen är på väg hem efter en dag på bygget. Innan han lämnar byggboden slänger han ner morakniven i matväskan. Han behöver den för ett litet snabbjobb hos sin svärmor. Samma kväll är det fotbollsderby i stan och svärmor bor nära Tele 2 Arena i Stockholm där matchen ska spelas. Jörgen tar tunnelbanan och kliver av vid Gullmarsplan. På torget utanför råder kaos. Det är fullt bråk mellan supportrar för de två lagen och de har mängder av tillhyggen. Jörgen försöker hålla sig undan men när polisen kommer och tränger in ett gäng supportrar i ett hörn, råkar Jörgen fastna tillsammans med gruppen. Polisen visiterar alla och upptäcker då Jörgens morakniv i jobbarväskan.

  • Har Jörgen gjort sig skyldig till ett brott mot knivlagen? ”Nej.”
  • Väcker kammaråklagare Klas Lundgren åtal? ”Nej.”

Foto: Mostphotos

2 / KNIV PÅ LUNCHEN
Sverker är rivare på ett bygge i Vänersborg. Veckans beting var klart redan vid lunchtid på fredagen så chefen skickar hem Sverker, en belöning för ett bra jobb. På vägen hem slinker Sverker in på thairestaurangen som ligger intill bygget. Han firar att det är helg genom att ta en starköl till maten på uteserveringen. En patrullerande polis kommer förbi, ser kniven i arbetsbyxorna och skriver en anmälan.

  • Har Sverker  gjort sig skyldig till ett brott mot knivlagen? ”Kanske, i och med att arbetsdagen var slut och han drack alkohol.”
  • Väcker kammaråklagare åtal? ”Det beror nog på vilken förklaring han lämnar. Det finns både uppsåtligt och oaktsamt brott mot knivlagen.”

Foto: Istock

3 / KNIV I FIRMABIL PÅ STAN
Glasarbetaren Vladyslav har åkt ut på ett akutjobb i Göteborg. Det har varit upplopp på stan och konfrontationer mellan polis och demonstranter pågår fortfarande på några platser. Mängder av fönsterrutor har krossats. Vladyslav parkerar firmabilen utanför ett stort varuhus. Han tejpar och fixar rutorna för att säkra fastighetens yttre skydd och undvika personskador. Han lämnar dörren på bilen öppen. Den står bara några meter bort. I bilen står verktygslådan och där ligger det flera olika knivar. Är han oaktsam?

  • Har Vladyslav gjort sig skyldig till ett brott mot knivlagen? ”Nej.”
  • Väcker kammaråklagare åtal? ”Nej.”

Foto: Ann-Sofi Löfgren

3 / KNIV I PRIVATA BILEN PÅ VÄG TILL JOBBET
Linda hänger radiatorer tillsammans med en kollega på ett bostadsbygge i Luleå. De inser på sista våningsplanet att konsolerna inte räcker. Hon tar då sin privata bil ner till grossisten för att köpa fler. Hon passar även på att handla en låda kardemummaskorpor och en ny kniv. På väg tillbaka är det radarkontroll och hon blir invinkad för fortkörning. Polismannen som kollar körkortet upptäcker då att hon har en kniv som ligger löst på instrumentbrädan. Hon svarar att ”jag ska bara köra till bygget, jag köpte den nyss”. Polismannen svarar att ”det blir rapport på det här”.

  • Har Linda gjort sig skyldig till ett brott mot knivlagen? ”Nej.”
  • Väcker kammaråklagare åtal? ”Nej.”
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Knivbrott eller inte – det här gäller för jobbkniven

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig