info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickarens svar efter tingsrättens böter – 10 000 för kniv i bilen

Snickaren blev stoppad av polisen. De hittade en mattkniv i dörren på förarsidan. Snickaren sa att den måste ”åkt ut ur hans arbetsbyxor.” Nu ska han betala böter på 10 000 kronor.

Kniven hittades i bilen vid en poliskontroll. Foto: Från polisens förundersökning

Snickaren var ledig från arbetet och tog den 14 juni i år en tur med sin privata bil. Han skulle åka från Mariestad till Kungsbacka för att träffa en kompis. På vägen blev han stoppad av polisen. Något som Kungsbackaposten skrivit om tidigare.

Vid en kontroll av bilen hittade polisen en mattkniv i dörrfacket på förarsidan. Polisen beslagtog kniven och snickaren blev så småningom åtalad för brott mot knivlagen.

I polisförhör medgav snickaren att kniven hade hittats i hans bil, men han motsatte sig att han gjort något brottsligt. Han menade att mattkniven måste ramlat ut ur arbetsbyxorna i den privata bilen som han ibland använder när han jobbar.

Varbergs tingsrätt ifrågasätter inte att snickaren använt kniven i sitt arbete. Men rätten menar att när han stoppades av polisen var han inte på väg till eller hem från sitt jobb. Innehavet var därmed inte befogat och tingsrätten anser därför att han varit oaktsam. Snickaren dömdes till 10 000 kronor i böter.

Sedan 1980-talet har det varit förbjudet att bära kniv på allmän plats utan någon giltig anledning. Det var då knivlagen introducerades. Den första juli i år skärptes straffen för de som bryter mot lagen. I dag kan den som bär kniv på allmän plats dömas till två års fängelse. Något som gäller för grova brott där personen medvetet tagit med sig kniven till platser där det till exempel råder förhöjd risk för våld eller platser med mycket folk.

Förutom att det är förbjudet att bära kniv på allmän plats så bryter man även mot lagen om man har en kniv i bilen på allmän plats.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickarens svar efter tingsrättens böter – 10 000 för kniv i bilen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig