info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Klockrent fall” sa polisen – men samtliga på bygget slipper straff

Ett klockrent fall, tyckte polisen efter tillslaget mot byggarbetsplatsen. Men nu står det klart att de tre män som åtalades för brott mot utlänningslagen klarar sig helt utan straff.

Tre män frias från brott mot utlänningslagen eftersom fallet hann preskriberas.
Fyra män utan arbetstillstånd murade på familjens restaurang. Men åtalet hann preskriberas. Foto: Mostphotos (montage)

– I gränspolisens ögon är detta ett klockrent fall.

Så sa en polis till Byggnadsarbetaren våren 2020. Flera tips hade kommit in om en byggarbetsplats i Köpingsvik på Öland. När gränspolisen åkte dit hittades fyra albanska män i färd med att utföra murningsarbeten. Männen saknade arbetstillstånd och en anmälan skrevs om brott mot utlänningslagen.

Läs också Efter gränspolisens tillslag mot bygget: "Ett missförstånd, de är turister"

– Då vi kontrollerade arbetsplatsen jobbade man bevisligen med byggarbete och arbetarna var iklädda arbetskläder, sa polismannen.

Byggnads: Människohandel

En pappa och hans två vuxna söner misstänktes ha tagit hit de utländska arbetarna för att återställa en brandskadad restaurang som familjen äger. De albanska männen bodde enligt polisen i ett kallt och dragigt hus på arbetsplatsen.

Byggnads Smålands-Blekinge beskrev det inträffade som människohandel.

– Det är hemskt. Hur mycket har de vetat, har de ens haft möjlighet att skaffa papper? frågade sig regionens ordförande Morgan Nyberg.

Brott hann preskriberas

Där och då lät det mesta klappat och klart. Men fallet skulle bli en segdragen historia där de misstänkta gärningsmännen till sist gick helt fria.

Först 3,5 år efter polistillslaget hölls rättegången i Kalmar tingsrätt. Då hade brottet hunnit preskriberas. Rättsväsendet hade inte lyckats få tag i de misstänkta för att delge dem åtalet.

– Vad det beror på vågar jag inte svara på, men man har inte lyckats delge dem i alla fall, säger chefsåklagaren Kerstin Eriksson till Byggnadsarbetaren.

Enligt polisen var det otvivelaktigt att murningen rörde sig om arbete. Men rätten misslyckades med att få kontakt med de inblandade och samtliga går fria. Foto: Andreas Johansson, Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Krävde sanktionsavgift

Att det ändå hölls en rättegång beror på att åklagaren också hade yrkat att männen, i egenskap av arbetsgivare, skulle betala en avgift för att ha haft personal utan arbetstillstånd. Eftersom det handlade om en sanktionsavgift och inte ett brott blev inte den delen preskriberad.

Totalt 189 200 kronor låg kravet på. Men även där slapp de misstänkta undan.

Murade för att ”hjälpa till”

De albanska männen hävdade i polisförhör att de kom till Sverige som turister men blev fast på grund av pandemin. Den svenska pappan och sönerna ska då ha låtit dem bo på byggarbetsplatsen och hjälpt till med mat.

Samtidigt berättar en alban att de misstänkta betalat resan till Sverige. En annan säger att de utfört murningsjobb för att ”hjälpa till”.

”Begränsat bevisvärde”

Men i sin dom skriver tingsrätten att polisförhören har ett ”begränsat bevisvärde” eftersom de albanska männen inte kunnat höras som vittnen i rättegången.

Chefsåklagare Kerstin Eriksson vet ännu inte om domen kommer att överklagas.

– Jag förstår hur tingsrätten resonerar. Det faller på att man inte har kunnat visa på vilket sätt de olika personerna har varit inblandade. Man tycker att det har varit bevissvårigheter, säger hon.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Läs också Polisen slog till mot bygge – tre åtalas för utlänningsbrott

Så säger utlänningslagen

Arbetsgivare som anställer en person från ett land utanför EU ska kontrollera att personen har rätt att arbeta i Sverige. Arbetsgivaren ska också underrätta Skatteverket om anställningen.

Den som anställer en person utan uppehållstillstånd kan dömas till böter eller fängelse i max ett år för brott mot utlänningslagen.

Utlänningslagen ger också möjlighet att döma ut en så kallad särskild avgift, som motsvarar ett prisbasbelopp per anställd. År 2023 ligger ett prisbasbelopp på 52 500.

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Klockrent fall” sa polisen – men samtliga på bygget slipper straff

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig