info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Klartecken till omstritt hotell i Malmö

Länsstyrelsen i Malmö säger ja till Scandinavian Tower. Cirka 200 byggnadsarbetare kan få arbete med att bygga hotellet.

Scandinavian Tower, Europas högsta byggnad, planeras att bli 85 våningar högt, med 700 hotellrum, bostäder, äventyrsbad och konferenslokaler.
Hotellet kommer att byggas i Hyllie, väster om Malmö.
Bakom den omdiskuterade skapelsen står den norske mångmiljonären Arthur Buchardt. Han uppskattar att byggandet tar cirka två år och kommer att skapa mellan 200-250 arbetstillfällen i hotellet. Cirka 200 byggnadsarbetare beräknas få arbete med att bygga Scandinavian Tower.
– Det blir till 98 procent svenska byggnadsarbetare. De har arbetat för mig i Norge och byggt hotellet på flygplatsen Gardermoen. Det blir antingen ett stort svenskt eller ett norskt företag som bygger det stora hotellet, säger Arthur Buchardt.
Byggstarten är beroende av när Citytunneln, som ska gå genom Malmö, beslutas att bli färdig. Citytunneln beräknas bli klar tidigast år 2 005.
– Då kan jag planlägga byggstarten i förhållandet till det. Stationen är precis utanför hotellet, säger Arthur Buchardt.
Men turerna kring det 325 meter höga hotellet i Malmö har varit många.
I de första planerna skulle byggnaden stå klar samtidigt som Öresundsförbindelsen invigs.
Men byggandet av hotellet har flera gånger skjutits på framtiden och det gigantiska bygget har mött på en rad protester. I mars i år beslutade Malmös kommunfullmäktige att säga ja till hotellet, medan länsstyrelsen kallade in planen för överprövning. Flera experter på länsstyrelsen är kritiska till bygget.
– Det är ett för bristfälligt planeringsunderlag. Vi vet inte vilka konsekvenser byggnaden får för landskap, kulturmiljö och kustzon. Det är ett främmande element i ett agralt landskap, säger länsöverdirektör Lise-Lotte Reiter på länsstyrelsen i Malmö.
Men i början av juli fattade landshövdingen Bengt Holgersson själv beslutet om att godkänna Scandinavian Tower.
– Nu finns det inga formella hinder. Det är ett viktigt utropstecken och en symbol för Malmö. Det här gör att intresset för vår region ökar, säger Lars Svensson, ombudsman på Byggnads i Malmö.
Kostnaden för Scandinavian Tower beräknas till 1.2 miljarder kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Klartecken till omstritt hotell i Malmö

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig