info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Klartecken: Nytt mångmiljardbygge i norr

Toppmodernt, miljövänligt – och väldigt dyrt. Nu är det klart att ett nytt fossilfritt stålverk ska byggas. Notan landar på över 50 miljarder kronor.

Klartecken: Nytt mångmiljardbygge i norr
Så här planeras det nya stålverket i Luleå hamn se ut. Foto: Pressbild

SSABs styrelse fattade under tisdagen 2 april beslut om att bygga ett toppmodernt fossilfritt stålverk i Luleå. Det nya stålverket kommer att bestå av två ljusbågsugnar, avancerad skänkmetallurgi med integrerat valsverk för tillverkning av SSABs specialstål.

Återvunnet stålskrot

Stålverket kommer även att använda återvunnet stålskrot som råvara.

– Omställningen i Luleå är en milstolpe på vår resa till fossilfri ståltillverkning. Vi kommer att ta bort sju procent av Sveriges koldioxidutsläpp, stärka vår konkurrenskraft och säkra jobb med den mest kostnadseffektiva och hållbara tunnplåtsproduktionen i Europa, säger SSABs vd Martin Lindqvist i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Staden som hoppas locka byggjobbarna till sig

Mångmiljardsatsning

Den totala investeringen i Luleå uppskattas landa på cirka 52 miljarder kronor. En enorm summa, men på sikt ska investeringen ge lägre fasta kostnader, högre effektivitet, kortare ledtider och minskade kostnader för koldioxidutsläpp.

– Tillsammans med vår partner LKAB har vi åtagit oss att ta bort koldioxidutsläppen från vår värdekedja, och etablerat en ny världsledande teknik för en fossilfri framtid. Vi säkrar också konkurrenskraften i den nordiska industrin för många årtionden framåt genom att stödja våra tusentals kunder som förlitar sig på kvalitetsstål från vår värdekedja, säger Martin Lindqvist.

”En jättepresent”

Jonas Lövgren är chef för produktionsomställning SSAB Luleå. Han är mycket glad över beskedet.

–Det här är en jättepresent till hela regionen och vi säkrar upp framtiden rent miljömässigt, säger han.

Hur många nya byggjobb projektet kommer att ge är dock inte klart.

–Vi kan i dagsläget inte uttala oss om hur många jobb det här genererar under själva byggprocessen. Men det vi vet är vi i runda slängar behöver 1 100 personer anställda i ett senare skede, lika många som vi har idag, säger Jonas Lövgren.

Finns det något negativt?

– Nej, jag har jättesvårt att se det.

LÄS ÄVEN: Här är galna byggboomen i norr

Prognosen är att stålverket ska vara redo att börja användas i slutet av 2028.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Det nya stålverket
  • Kommer att ha en kapacitet på 2,5 miljoner ton per år.
  • När det är klart kommer SSAB att avveckla det nuvarande masugnsbaserade produktionssystemet. Detta kommer att minska Sveriges koldioxidutsläpp med sju procent utöver de tre procent som försvinner med omställningen av stålverket i Oxelösund.
  • Investeringen är cirka 52 miljarder svenska kronor och omfattar även en anläggning med kallvalsning och galvanisering.

Källa: SSAB

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Klartecken: Nytt mångmiljardbygge i norr

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig