info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Klart – slopad avgift för vuxenelever: "Svår situation"

Nu är det klart. Byggnads ska inte längre ta betalt för medlemskapet av vuxenelever.
– Utbildningen skedde till priset av en svår ekonomisk situation, sa Rebecca Ekström i ett mycket uppskattat anförande på kongressen.

Foto: Colourbox

I dag skriver Byggnads ofta in många gymnasieelever när de besöker skolor. Det kostar inte eleverna något. På kongressen idag diskuterades om även vuxenelever som går en byggutbildning ska kunna få avgiftsbefriat medlemskap i Byggnads.

En motion pekade på orättvisorna mellan byggelever på gymnasiet och vuxenutbildning. Där står bland annat: ”Många kanske inte tycker sig ha råd, då de får en så låg ersättning under sin utbildning. Hade vi kunnat erbjuda avgiftsbefriat medlemskap under tiden de går sin utbildning hade många av dem gärna skulle bli medlemmar.”

Läs också Så höjs din medlemsavgift till Byggnads nästa år

Rebecca Ekström från Norrbotten utvecklade resonemanget på scenen. Hon drog ner stora applåder för sitt anförande, där hon berättade personligt om hur det var att leva under existensminimum under lärlingsutbildningen.

– Efter tre år som lärare ville jag göra något nytt. Jag var lite vilsen men så fick jag möjlighet att bli bygglärling. Och jag älskar det här jobbet. Men utbildningen skedde till priset av en svår ekonomisk situation, sa hon.

Efter anförandet beslutade kongressen, i strid med förbundsstyrelsen, att motionen bifalles. Alltså ska även vuxeneleverna slippa att betala avgift under studietiden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Klart – slopad avgift för vuxenelever: "Svår situation"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig