info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kineser får besked om rätt lön

I dag kommer de åtta kinesiska byggnadsarbetarna i Älvkarleby få besked om sin nya lön – 130 kronor per timme. - Jag ska åka dit med en tolk och förklara hur det ligger till, säger Willy Hultén, ombudsman på Byggnads.

Den nya timlönen motsvarar cirka 22 000 kronor per månad.
– Vi har ordnat ett konto till varje kinesisk arbetare där lönerna ska sättas in. De kan sedan ta ut pengarna här i Sverige eller föra över dem till ett konto i Kina, säger Willy Hultén.
Det var tidigare i sommar som det uppdagades att åtta byggnadsarbetare från Kina som bygger om ett hotell i uppländska Älvkarleby tjänade 17 kronor i timmen.
Byggnads och företaget hade sedan tidigare tecknat ett kollektivavtal som gav arbetarna rätt till 130 kronor per timme. När lönen på 17 kronor i timmen blev känd hotade Byggnads med blockad om inte den avtalsenliga lönen betalades ut.
– Vi kommer att begära att få se kopior på utbetalningarna. Vad som sedan händer med pengarna när de kommer hem till Kina har vi ingen kontroll över. Men vi ska informera byggfacket och motsvarigheten till LO i Kina om vad som inträffat, säger Willy Hultén.
Renoveringen av hotellet är en del av ett större projekt där tanken är att göra platsen till en kinesisk mötesplats i Sverige. Bakom bygget står den kinesiska storföretagaren Mr Li. Fram till i oktober ska arbetarna bland annat anlägga ett cirka 20 000 kvadratmeter stenlagt kinesiskt torg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kineser får besked om rätt lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig