info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kineser bygger om hotell med bambu

Kinesisk arbetskraft bygger om ett hotell i Älvkarleby, hävdar Byggnads i Gävle. - De är här som konsulter och hjälper till i bland, säger Erland Ågren, vd på hotellet.

Olle Wikholm, ordförande på Byggnads Gästrikland, säger att arbetsplatsen ser ut som svenska byggen såg ut på 1930-talet. Containrar med kinesiskt byggmaterial har skeppats dit.
– De har bambu som stämpar i valven, spettspadar med långa skaft och gamla kärror, säger han.
När Byggnads besökte arbetsplatsen arbetade åtta kineser på bygget, trots att de bara har uppehållstillstånd som gäller för konsultuppgifter.
– De jobbade som vilka byggnadsarbetare som helst men på kinesiskt vis. Vi gav dem en dag på sig att ordna upp det. Sedan lämnar vi det vidare till polisen, säger Olle Wikholm.
Enligt Erland Ågren jobbar kineserna enbart som konsulter.
– Eftersom vi bygger med kinesiska metoder så är det nödvändigt att de i vissa lägen hjälper till och visar, säger han.
Byggnads har tidigare besökt bygget och framförde då att det saknades skyddsräcken. Nu är det ordnat med skyddsräcken på arbetsplatsen.
Förutom de kinesiska konsulterna jobbar polsk arbetskraft på hotellbygget. De arbetar för en firma som har avtal med Byggnads.
– Vi kommer snart att få hit ännu fler polacker, säger Erland Ågren.
De som byggs nu är en första etapp. Hotellbygget kommer att pågå i flera år. Bland annat kommer en 15 meter hög och 60 ton Buddhastaty resas vid hotellet.
Bakom hotellbygget står den kinesiska företagsledaren Mister Lee. I våras startade han upp tre fabriker i Överkalix i Norrbotten.
– Det finns planer för den svenska marknaden. Fler kinesiska affärsmän är intresserade, säger Erland Ågren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kineser bygger om hotell med bambu

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig