info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kineser bygger igen - nu utan bambu

Kineserna är tillbaka vid hotellet i Älvkarleby. Den här gången utan bambuställningar, och med arbetstillstånden klara.

– Vi vill att det ska gå riktigt till. Att det inte gjorde det i höstas är för att vi inte visste vad som krävdes. Nu är vi bättre förberedda och accepterar Sveriges arbetsmarknadslagstiftning, säger James Shi, talesman för Mr Li som äger hotellanläggingen.

Det är det
gamla hotellet och vägkrogen Älvkarlen, precis på norrlandsgränsen längs E4:an som sedan ett år har ny ägare. Numera heter det Dragon Gate och ägs av Mr Li, en kinesisk affärsman som gjort sig förmögen på myggmedel.
I höstas (2004) fick de mycket uppmärksamhet på grund av att det var kinesiska byggnadsarbetare utan arbetstillstånd som murade. Arbetsgivaren hävdade att de bara var instruktörer.

Olle Wikholm, ombudsman
på Byggnads Gästrikland åkte dit och tittade och hade mycket att invända emot.
– De har bambu som stämpar i valven, spettspadar med långa skaft och gamla kärror, sa han då till Byggnadsarbetaren.
Dessutom bedömde han att ”instruktörerna” faktiskt arbetade som byggnadsarbetare.

Nu, åtta månader
senare, har allt rättats till.
– Vi har lärt oss mycket på samarbetet i Sverige. Den mest märkbara skillnaden jämfört med Kina är säkerhetsrutinerna. I Kina är de mycket sämre. Men för oss är det också byråkratiskt att arbeta på svenskt vis. Här ska allt planeras. I Kina bestämmer man ett bygge på förmiddagen, ringer in folk och sätter igång ett par timmar senare, säger James Shi.

Det mesta ser
ut som en vanlig byggarbetsplats, tills man kommer till teglet. I stället för att köra ut allt på pallar, ligger allt tegel i en container. Därifrån lyfts stenarna, fyra och fyra, i en skottkärra och körs till väggen som ska muras, där det staplas upp som en pall igen.
– Det här ska bli ett kinesiskt landmärke. Det är viktigt för Mr Li att det är kinesiska byggnadsarbetare som bygger med kinesiskt material på kinesiskt vis, säger James Shi.
– Men när vi bygger i Kina har vi också kranar som lyfter allt på plats, men det passar inte på ett sådant här bygge, säger Xianmiao Zhou som är förman.

Sammanlagt är det
åtta kinesiska byggnadsarbetare på plats, som sköter allt murar- och snickararbete. I den mån andra arbeten ska utföras, tar de in lokala entreprenörer.
Första delen av bygget ska vara klart i september. Då kommer också den 20 meter höga Buddhastatyn att vara på plats. Sommaren 2006 ska även en kinesisk restaurang, ett hälsocenter och ett Kung Fu-center vara igång.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kineser bygger igen - nu utan bambu

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig