info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Keramikråd utreder primer

Byggkeramikrådet ska utreda varför byggnadsarbetare känt sig dåliga av primer.

Uppgifterna om att flera byggnadsarbetare blivit dåliga; fått huvudvärk, yrsel och illamående då de jobbat med primrar, har oroat såväl leverentörer av kakel och primer som plattsättarentreprenörerna i Byggkeramikrådet. Därför tar rådet nu initiativ till en utredning.
– Det är väldigt viktigt för oss att utreda vad problemen kan bero på. Utifrån produkternas sammansättning är det svårt att hitta något som är farligt. Samtidigt kommer då uppgifterna om byggnadsarbetarnas symtom, säger Hans Alstermo, vd för Byggkeramikrådet.
Redan i våras, efter att de första plattsättarna slagit larm, började han planera för en utredning. Efter att fler byggnadsarbetare framträtt blev läget mer akut och Byggnads arbetsmiljöombudsman Kjell Johansson har kontaktats för att delta i planläggningen.
Idén är att göra en undersökning som liknar en tidigare som gjorts på målarsidan. I den undersökningen satte man på dem som arbetade med produkterna uppsamlingsrör. De tog upp de ämnen som fanns i rummet och sedan analyserades de.
-Vi räknar med att ta hjälp av Sveriges provnings- och forskningsinstitut, SP och av yrkesmedicin, för att få frågan ordentligt utredd, säger Hans Alstermo.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Keramikråd utreder primer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig