info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kemikaliejobb stoppat på bygge

Byggnadsarbetarna mådde dåligt av golvbeläggningen med isocyanater. Arbetsmiljöinspektionen stoppade golvjobbet från att göras på dagtid, när andra yrkesgrupper är där.

Byggnadsarbetare mådde dåligt av ångorna från kemikalier till en golvbeläggning. Då hörde de av sig till Byggnads i Östersund som slog larm till arbetsmiljöinspektionen.
Jobbet görs i en lokal i Östersund som ska bli charkuteri. Golvbeläggningen innehåller bland annat isocyanater, som är giftiga. Det vill säga ämnen som kan ge astma och allergi.
– Golvläggarna sa att de använde skyddsmask när de arbetade med materialet men byggnadsarbetare arbetade bredvid utan skydd. Flera av dem hade fått huvudvärk, berättar arbetsmiljöinspektör Ingemar Norlén.
Han krävde att jobbet skulle läggas om, så att golvet läggs på kvällar och nätter när inget övrigt byggnadsarbete pågår. Lokalen ska vara utvädrad tills arbetet påbörjas på morgonen.
Flera brister upptäcktes vid inspektionen.
– Enligt byggnadsarbetarna hade de slagit larm till den samordningsansvariga om att de inte mådde bra av golvbeläggningen. Men enligt uppgift ledde det inte till någon åtgärd och det är mycket allvarligt, anser Ingemar Norlén.
Han väntar ännu på varuinformationsblad, för att få veta exakt vad de kemiska produkterna innehåller.
Ett annat fel är att ingen ordentlig riskbedömning hade gjorts av arbetena i lokalen. Bland annat målades där också med en epoxifärg.
På arbetsplatsen finns flera byggföretag, men Miljöteknik har det övergripande ansvaret.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kemikaliejobb stoppat på bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig