info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kärva samtal fortsätter idag

Idag träffas de verkligen: Byggnads och arbetsgivarna i fortsatta förhandlingar om ett nytt avtal. Frågan är om det blir stridsyxa eller fredspipa, efter de senaste veckornas kärva meningsutbyten.

Den senaste tiden har diskussionen mellan fack och arbetsgivare mest handlat om ifall det över huvud taget förhandlas. Arbetsgivarna beskyller Byggnads för att dra ut på processen onödigt länge, och spilla dyrbar tid. Byggnads säger sig ha följt den förhandlingsordning som gäller.
Nu återstår drygt två månader innan avtalen löper ut.

Idag lär det visa sig om förhandlarna kan gräva ner stridsyxan och börja diskutera sakfrågor. Med tanke på den bistra stämning som hittills har rått, verkar Byggnads ordförande Hans Tilly inte tycka att det är helt kört:
– Vi ställer krav och det gör arbetsgivarna också. Det är bara att vi inte gillar varandras krav. Men det är ju det förhandlingen ska handla om. Vi ska försöka enas och komma fram till ett avtal, säger han.
Men samtidigt, när den brännande frågan om avskaffandet av ackordslönens särställning kommer upp, är han tydlig:
– Att de vill ha så långtgående förändringar när det gäller löneformer och förhandlingsordning, sådana frågor är omöjliga för oss.

Och frågan är hur mycket förhandling det kan bli, när Bo Antoni samtidigt säger:
– Vi vill gå i precis 180 graders riktning mot vad Byggnads vill. De vill flytta mer makt till Byggnads ombudsmän medans vi tycker att i ökad grad ska företagens medarbetare få fatta beslut i deras egna företag. Det är alldeles uppenbart. Den andra stora frågan är att i princip vill Byggnads att det ska vara ackordstvång i hela byggsektorn.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kärva samtal fortsätter idag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig