info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Karolinska-härvan växer

Idag inleds rättegången mot de elva personer som sedan tidigare suttit häktade misstänkta för bland annat ekonomiskt brottslighet vid byggandet av Nya Karolinska. Det visar sig att hela fyra byggbolag misstänks för skattebrott i mångmiljonklassen

Byggnadsarbetaren har tidigare rapporterat om en omfattande ekobrottshärva vid byggandet av Nya Karolinska. Underenreprenören till Skanska, B&D Grupp, misstänks ha undanhållit miljontals kronor i skatt och idag inleddes rättegången mot de elva personer som sedan tidigare suttit häktade.

Läs mer: Svarta löner för miljoner

Flera byggbolag inblandade

De åtalade är misstänkta för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grov penningtvättbrott. Men härvan är större än B&D Grupp. Byggnadsarbetaren har tagit del av förundersökningsprotokollet från Ekobrottsmyndigheten och totalt är det fyra byggbolag som misstänks ha undvikit betala skatt genom ett avancerat skatteupplägg.

Läs mer: Politiker: ”Skanska måste utreda internt”

Undvikit skatt genom falska fakturor

B&D Grupp misstänks för att ha undvikit att betala 14,8 miljoner i skatt genom falska faktureringar mellan bolaget DMM entreprenad. På samma sätt misstänks Vaylon Bygg AB ha undvikit skatt för 6,9 miljoner kronor. Byggbolaget LPM Bygg AB misstänks också ha undvikit betala skatt för 4,4 miljoner kronor med hjälp av DMM Entreprenad. LPM Bygg beskriver på sin hemsida sig själva som ett ”mångsidigt byggföretag som klara av det mesta inom branschen och utför arbeten på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt”.

APPM Bygg AB är det fjärde bolaget som är misstänka och ska enligt förundersökningsprotokollet ha undvikit betala 3,2 miljoner i skatt.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Karolinska-härvan växer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig