info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Känseln försvann efter 100 timmars bilning

Vissa månader bilade Björn Eriksson betong i 100 timmar. Nu har han nersatt känsel i händerna. Hans lungor har tagit skada från damm vid rivningar. Om han får livränta vet han inte.

Björn Eriksson har tvingats säga upp sig två gånger på grund av sin nersatta känsel i händerna. Försäkringskassan har bedömt att Björn Eriksson kan jobba med alla jobb där han inte utsätts för damm eller vibrationer. Han har sökt livränta, men han får troligen inget beslut förrän han får en anställning.

Men Björn menar att han inte kan ta jobb som kräver finmotorik.
– Förr jobbade jag som kock. Det skulle jag aldrig klara idag.
Dessutom kan han inte ta ett jobb som ger mindre i lön, om han inte först vet att livräntan täcker upp till rivningsarbetarlönen.
– Jag har tre barn att försörja. Jag litar inte längre på försäkringskassan. De säger saker och sedan ändrar de sig. Oftast går de inte ens att få tag på, säger Björn.
Nu har Björn a-kassa. Försäkringskassan godkänner inte längre händerna som skäl för sjukskrivning.
– Det känns som om de tvingar mig ut på bygget igen, säger han

Det var sommaren 1999 som besvären började. Björn var med och byggde om Åhlénshuset vid Skanstull i Stockholm. Där bilade han vissa månader betong 100 timmar. Efter en tid märkte han att känseln i händerna blev sämre. Han började tappa porslin och fumla med nycklar. Efter en rivning i en industrilokal i Bällsta fick han också andningsbesvär och astma.
På grund av sina besvär sa Björn upp sig från rivningsfirman Destroyer och började på ett balkongföretag.
– Där var det inte så mycket bilning i början. Men efter hand blev det mer. I balkongerna var det brobetong, den mycket hårdare än vanlig betong.

Till slut tvingades Björn säga upp sig på nytt. Han hade två nya jobb på gång, men båda fick han tacka nej på grund av händerna.
Yrkesmedicin har utrett hans ärende sedan hösten 1999. Förra hösten konstaterade de att han inte ska arbeta med jobb där damm och vibrationer förekommer. Sedan dess har händerna blivit ännu sämre och Björn vill att en ny utredning ska göras.
– Men de säger bara att det som hänt efter utredningen inte kan härröras till jobbet, säger Björn Eriksson.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Känseln försvann efter 100 timmars bilning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig