info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kan utses till fackliga hjältar

De krävde och fick bättre kläder till praktiken på byggymnaiset. Nu kan agerandet bli "årets fackliga hjältedåd".

Gymnasieeleverna Aidan Gribble och Erik Jansson i Örebro samlade in 148 namnunderskrifter som de lämnade till rektorn då de var missnöjda med arbetskläderna de fick till praktiken.
– Vi frös när vi var ute på praktik. Vi hade bara låga arbetsskor. De funkade inte när det var snö och kallt, sa Aidan Gribble till Byggnadsarbetaren i våras.
Nu är han och Erik Jansson nominerade till utmärkelsen ”årets fackliga hjältedåd” för sitt agerande. På LOs ungdomsforum nästa vecka avgörs om de utses.

”Jätteöverraskad”
-Det känns jättebra, det är jättekul faktiskt, säger Aidan Gribble som nu går tredje året på gymnasiet.
Blev du överraskad?
-Ja, jag blev jätteöverraskad.
Idén om namnunderskrifterna uppstod då en ombudsman från Byggnads besökte skolan. När hon hörde om elevernas missnöje med kläderna uppmuntrade hon dem att agera gemensamt.
– Då slutade det med att det var jag och min kompis som skrev brevet och skickade in till rektorn. Och sen fixade vi ju påskrivningar från alla på bygg som tyckte som oss, säger Aidan Gribble.
Trodde du att ni skulle få det resultat som ni fick?
-Nej, jag trodde faktiskt inte det. Jag blev lite överraskad.
Har ni hunnit få nya kläder?
-Ja, vi har fått dom för två, tre veckor sen.
Och ni har fått så bra kläder som ni ville ha?
-Ja, absolut.

Vinterskor och vintervarseljackor

Rektorn Ken Dahlberg sa i våras till Byggnadsarbetaren att eleverna agerade på ett moget sätt då de formulerade sina synpunkter i brevet.
– Tidigare fick de byxor, låga arbetsskor, jacka, hjälm i årskurs ett, nu tillkommer vinterskor och vintervarseljackor i årskurs två, sa han.
De fyra finalisterna som nu kan få utmärkelsen ”årets fackliga hjältedåd” har valts ut bland 31 nominerade. En av de andra finalisterna är Elin Kramer. Hon nomineras för att som nyvald klubbordförande i Handels ha ”varit en stabil och tillgänglig stöttepelare för medlemmar i en svår tid med omfattande varsel”.

Ungdomskommittéer nominerade

Bland de fyra möjliga pristagarna finns också Kommunals lokala ungdomskommitté i Västra Blekinge. De är nominerade för sitt arbete med facklig skolinformation på högstadieskolor. Även IF Metalls ungdomskommitté i Blekinge är nominerad för arbete med skolinformation, i detta fall riktat mot gymnasieskolor.
För att nomineras för ett fackligt hjältedåd ska man vara under 30 år samt aktiv i något LO-förbund. Den som vinner får ett vandringspris.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kan utses till fackliga hjältar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig