info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickare portas från jobb efter corona: "Kommer inte in"

Sjuka snickare och stoppade jobb på vårdboenden. Coronaviruset ställer till det för JWM Bygg, som trots allt fått arbetet att flyta hittills.

"Det är olika servicejobb som vi inte kan göra", berättar Johan Müller, på JWM Bygg. Foto: JWM Bygg/Mostphotos

Byggnadsarbetaren berättade i fredags om problemen på grund av coronaviruset inom bygg. Det handlar om uteblivna leveranser, färre servicejobb och stor oro för framtiden.

– De som åker runt med servicebilar gör inte bara jobb åt privatpersoner, utan även åt hotell, kontor och industrier. När alla dessa gör avbokningar, så blir det mycket mindre volym när det gäller jobb, sa Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

JWM Bygg med bas i Genarp utanför Lund är ett serviceföretag som även utför renoveringar och tillbyggnader. Johan Müller, platschef och ägare på JWM, berättar att arbetet har påverkats av coronaviruset.

– Vi har inte tillgång till alla kunder. Vi kommer inte in på olika vårdboenden och kan inte utföra olika uppdrag där det finns en riskgrupp, till exempel. Det är olika servicejobb som vi inte kan göra, säger han.

Slår det mot er ekonomiskt?

– Inte nu. Just nu har vi en hel del andra jobb, så vi har en del att välja på.

Så ni sitter inte i sjön?

– I sjön sitter man väl när man inte har folk som kan utföra arbetet, vilket vi har mer och mer av nu. I början av veckan var det en som var sjuk och nu är det en till. Om det beror på corona eller inte, det kan vi ju inte veta.

Vad har ni för policy när folk är sjuka?

– Vi följer myndigheternas rekommendationer.

Är du orolig?

– Man försöker att inte vara orolig. Man får helt enkelt förhålla sig till rådande klimat.

Har ni någon plan, om det blir färre jobb eller fler blir sjuka?

– Det går ju inte att göra något. Det får bli som det blir.

Hur är situationen i branschen i stort, tycker du?

– Det är fortfarande ganska högt tryck, men det är svårt att få ihop folk för att utföra saker på grund av sjukdom. Den viktigaste frågan är om kunderna förstår allvaret och till exempel kan förlänga slutdatum på arbeten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickare portas från jobb efter corona: "Kommer inte in"