info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kampvilja och rädsla bland Preemarbetare

De thailändska arbetarna vid Preemraff i Lysekil är upprörda över att de inte får rätt lön och över att arbetsgivaren försökt få dem att ljuga om lönen. De är också rädda för att bli hemskickade och inte få någon lön alls.

Det är kväll efter måndagens långa arbetspass. Buss efter buss anländer till hamnområdet i Lysekil där den båt ligger som är de thailändska arbetarnas bostad. Totalt är de 230 som arbetar vid Preemraff.
Arbetarna är vaksamma men vill samtidigt berätta om förhållandena. De vill att sanningen ska komma fram och hoppas att Byggnads ska hjälpa dem att få rätt. Samtidigt är de i en knepig sits. Under vårt besök på planen utanför bostaden, övervakar företagsrepresentanter hela tiden allt som sker.
-Det finns ingen sanning med det pappret, säger en av arbetarna. Han menar de papper som cheferna sa åt honom och hans arbetskamrater att skriva under i förra veckan. Pappret sa att arbetarna får avtalsenlig lön.
-De sa att om ni inte signerar får ni åka hem.
Fyra arbetare protesterade och blev hotade med att få sparken. Då gjorde alla thailändare gemensam sak. Lämnade arbetsplatsen och gick mot polisstationen i Lysekil. De återvände dock till arbetsplatsen senare under dagen, med förhoppningen att frågan skulle lösas.

De skulle få drygt 20 000 kronor eller 115 kronor i timman. Så var villkoren när de reste till Sverige. Men istället är lönen de får mellan
3 500 och 6 000 kronor i månaden, beroende på yrket, om de till exempel är svetsare eller rörmontörer. Skillnaden har av arbetsgivaren förklarats med avdrag för boende, resor, med mera. En förklaring som man från fackligt håll anser är oacceptabel. Lönen betalas ut i Thailand. I Sverige får arbetarna 500 kronor varje månad som ska räcka till cigaretter, telefonkort med mera.
Många av thailändarna är skuldsatta. En av dem vittnar om att han måst satsa 
cirka 15 000 kronor för att komma till Sverige och arbeta. Han och många andra sitter fast i en rävsax.

De thailändska arbetarna kom till Preemraff för att arbeta med en stor utbyggnad. De är anställda av ett thailändskt bemanningsföretag, Vinc Placement, som är underentreprenör åt italienska Irem. Många av thailändarna är vana att arbeta runtom i världen. Ett gäng kommer senast från Grekland. De lämnar sina familjer i Thailand för att kunna tjäna ihop lite mer pengar utomlands. Det är oklart vad som kommer att hända nu. 30-40 personer  har uppskattningsvis skrivit under pappret om att man får avtalsenlig lön. Men en majoritet har vägrat.
-Jag skriver inte under för jag vet inte vad jag får betalt, säger en av männen bestämt.
De sliter hårt för sin lön. Tio timmar måndag till fredag och sex timmar varje lördag.
Många av thailändarna har blandade känslor inför situationen. De vill hålla ihop och berätta sin sanning. Samtidigt är de rädda för att bli hemskickade. De vågar inte ställa upp med namn i en artikel.
– Vi vill bara ha hjälp så att ingen skickar oss tillbaka och så att vi får rätt lön.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kampvilja och rädsla bland Preemarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig