info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kampanj mot truck- och lyftolyckor

Arbetsolyckor med truckar och andra lyftanordningar ger ofta allvarliga skador i byggbranschen. Nu har en kampanj startat för att få säkrare jobb och färre olyckor.

Varje år händer 800 truckolyckor i landet och fler än 500 arbetsolyckor med andra lyftanordningar. Det gäller till exempel olyckor med kranar och traverser.
– Olyckorna blir ofta allvarliga. Bland dem som skadas är det vanligt med kläm och krosskador, säger Jörgen Eriksson, arbetsmiljöombudsman på Byggnads. Han har deltagit i en grupp som tagit fram ett informationsmaterial för att minska olyckorna.
Bakom detta arbete står bland andra Byggnads och Sveriges Byggindustrier och materialet kan laddas ner från det partssammansatta organet Prevents hemsida. Det omfattar materiallyft, personlyft och truckarbete.
Jörgen Eriksson menar att det finns ett stort behov av information i de här frågorna.
– På de flesta byggen idag ska extremt mycket lyftas på ett trångt område. Då är det extra viktigt med planering, så att allt kan ske i rätt ordning och med rätt förutsättningar och hjälpmedel, säger han.
Försäkringsstatistik från AFA visar till exempel att hälften av alla olyckor med byggkran leder till sjukskrivning i mer än 30 dagar eller medicinsk invaliditet. Vanligast vid dessa olyckor är att någon blir träffad eller klämd av gungande last eller vajer och att gods tappas eller rasar.
Adressen till informationen om säkrare lyft är: www.prevent.se/arbetsutrustning. Prevent är ett partsammansatt organ där LO, PTK och Svenskt Näringsliv ingår.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kampanj mot truck- och lyftolyckor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig