info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kampanj för schyssta jobb

I dag är en internationell kampanjdag för schyssta villkor på jobbet. Det är den internationella fackliga samorganisationen IFS som står organiserar "World Day for Decent Work".

Det är tredje gången som en sådan här kampanjdag ordnas den sjunde oktober. Enligt kampanjens hemsida ordnades 472 aktioner i 111 länder den sjunde oktober förra året. I år kan man följa aktioner som äger rum världen runt på kampanjens hemsida.

Ekonomisk kris i fokus

Årets kampanjdag riktar särskilt in sig på den ekonomiska krisens verkningar. Man skriver på kampanjens hemsida att det i och med den är viktigare än någonsin att fackförbund runt om i världen står upp för sin rätt till anständigt jobb och ett anständigt liv. Enligt uppgifterna på hemsidan har 34 miljoner jobb gått förlorade sedan den ekonomiska krisen bröt ut 2008.

Kräver ansvar av finanssektorn

IFS generalsekreterare Sharan Burrow säger i ett uttalande att kampanjdagen ska öka trycket på regeringar att ta till positiva lösningar i stället för att bara skära på statliga kostnader för att tillfredsställa den ekonomiska marknaden. Facken vill bland annat kräva att finansföretagen tar ekonomiskt ansvar för krisens verkningar.
I Sverige har LO haft ett seminarium om vad schyssta villkor är och hur de uppnås nu på morgonen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kampanj för schyssta jobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig