info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kampanj för säkrare arbete med byggift

Hur hanteras de giftiga isocyanaterna egentligen på byggarbetsplatser? Det undersöker yrkesinspektionen i Stockholms distrikt i ett stort tillsynsprojekt som omfattar totalt 800 företag.

Såväl glasmästerier som vvs-företag ska inspekteras, liksom bilplåtslagerier i Stockholm, Uppsala och på Gotland. Syftet är att åstadkomma förbättringar så att människor inte blir sjuka av hanteringen.
– Det får inte bli samma sölande med isocyanater som med asbest och reabränsle, säger Göran Jergefalk från yrkesinspektionen i Stockholm, en av projektledarna för isocyanatprojektet.
Projektet tillkom efter att forskare i Lund genom nya mätmetoder visat att isocyanater är en större arbetsmiljöfara än man tidigare trott. Där de gamla mätmetoderna inte visade några isocyanater alls, kan de nya
mätningarna visa höga halter av giftet.
Isocyanater finns bland annat i glaslim, färg, lim, tätningsmedel och lack. Det kan ge upphov till såväl astma, som allergier och nedsatt lungkapacitet. De som ska arbeta med ämnet ska ha utbildning och genomgå läkarundersökning innan de börjar arbeta med det.
Projektet första etapp är plåt- och lackeringsverkstäder, för att fortsätta med glasmästerier som arbetar med bilglasbyten och därefter står vvs-företag som jobbar med fjärrvärme på tur.
Inför projektet gjorde yrkesinspektionen två pilotinspektioner som visade på stora brister i hanteringen.
– Personalen hade inte genomgått någon läkarundersökning eller fått utbildning för att hantera härdplaster. Hanterings och skyddsinstruktioner saknades också, berättar projektledare Nils Tyreskog.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kampanj för säkrare arbete med byggift

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig