info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kamera registrerar jobb timme för timme

En kamera som timme för timme registrerar vad som händer på jobbet. Och som allmänheten fritt kan studera. Det är verkligheten för byggnadsarbetarna på konserthusbygget i Uppsala.

Kameran är monterad av entreprenören Peab på konserthusbyggets stora kran i centrala Uppsala. Med en timmes mellanrum uppdateras kamerabilden. Steg för steg kan allmänheten, via Uppsala kommuns hemsida på Internet, följa hur arbetet med det nya konserthuset framskrider.

Byggnadsarbetarna verkar inte odelat positiva.
– Det är väl både på gott och ont. Klart att det är roligt för folk att de kan gå in och kolla. Samtidigt är det inte så kul att allting vi gör syns, säger Johnny Wessén, lagbas på konserthusbygget.
Enligt Andris Zarins, projektchef på bygget, finns ingen risk att det skulle gå att följa en speciell person.
– Kameran kan spara ner en bild var tredje minut. Det finns ingen chans att det skulle gå att följa någon enskild, säger han.
Han påpekar också att mbl-förhandlingar föregått monteringen av kameran.

Tidigare har Byggnadsarbetaren berättat om en Internetkamera på ett fabriksbygge i Göteborg. Syftet var, liksom med kameran i Uppsala, att låta beställare och intresserad allmänhet ta del av hur bygget tog form. Problemet var bara att en grupp resemontörer kände sig övervakade, eftersom kameran klarade att visa mycket närgångna bilder. Montörerna var rädda att cheferna skulle använda kameran för att hålla koll vilka som jobbade hårt och vilka som tog en rökpaus då och då.
I Göteborgsfallet kom länsstyrelsen fram till att kameran inte stred mot kameralagen så länge enbart bilder från bygget visades. Personuppgiftslagen kräver dessutom att om människor på bygget avbildas på Internet, ska de ha blivit informerade om kameran i förväg.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kamera registrerar jobb timme för timme

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig