info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Kakan" blev kärleksbombad av andra maskinister

När maskinföraren "Kakan" Anna Andersson skrev i ett forum på nätet och undrade hur andra maskinister ser på kvinnor i branschen blev hon överöst av lovord och glada tillrop.
- Jag blev både chockad och glad över att så många människor är så positiva till kvinnor som kör maskin, säger hon.

”Kakan” Anna Andersson är ny i maskinistbranschen. Hon blev klar med utbildningen på lastmaskin och grävmaskin i juni förra året och har kört sedan dess.

Ibland tycker hon dock att arbetsledarna inte verkar vilja låta henne köra de stora maskinerna för att hon är kvinna.

Läs också 5000 nya jobb inom anläggning fram till 2029: ”Vi är så klart glada”

– Jag både vill och kan, men får inte alltid chansen. Det finns inga jobb säger mina arbetsledare, fastän killarna får köra. Jag får stå i verkstaden, berättar Kakan Anna Andersson.

Därför skrev hon ett inlägg i den stora Maskinistgruppen på Facebook och frågade hur andra ser på ”kvinnor som kör maskin i krossbranschen och maskin överlag?” ”Vet att många sett ner på kvinnor i branschen. Att vi kvinnor inte kan köra, att vi är för klena för att jobba med detta. Att vi aldrig riktigt får chansen att visa vad vi går för, att vi blir särbehandlade för att vi är kvinnor i en mansdominerad bransch.”

Det tog inte lång tid innan svaren började rasa in – och till hennes stora förvåning var nästan alla väldigt positivt inställda till att det börjat komma in fler kvinnor i branschen.

På tre dagar fick Kakan Anna Anderssons inlägg nästan 300 reaktioner och 270 kommentarer.

En man i Maskinistgruppen skriver: ”Så kul att ha kvinnor/tjejer i div fordon. Så kul å ha er med å hjälpas åt ute. Fler tjejer som vill, ni kan å vill lika mycke som killarna å lite till. Sen finns det alltid bromsklossar men över tid blir det bara bättre💪💪👍👍”

En annan man skriver: ”Att ha en mixad arbetsplats med kvinnor och män är bara positivt, blir som en annan stämning helt klart. jag har träffat på karlar som har kört i 40+ år som inte har nån koll på vad dom pysslar med, slarvar och kan vara farliga på en arbetsplats likväl som att jag har träffat på många duktiga som vet vad dom håller på med.
En tredje man skriver: ”Som arbetsgivare och uppdragsgivare förstår jag inte vad problemet skulle vara med kvinnor i branschen.
En av de bästa lastbilschaufförer som regelbundet kör hos oss är en kvinna.
Kunskapen sitter inte i könet utan i intresset för jobbet.
Den som måste slita tungt och behöver starka muskler gör troligen något fel.
Det finns maskiner till sånt.”
– Jag blev så glad och satt och läste i flera timmar. Jag läste alla svaren. Många tycker att det blir en annan stämning och att så länge man kan sitt jobb så spelar det ingen roll vilket kön eller vilken religion man har, säger Kakan Anna Andersson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Kakan" blev kärleksbombad av andra maskinister

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig