info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Juridisk kullerbytta friade byggherre

Tingsrätten i Hässleholm har friat en byggherre som inte upprättat en arbetsmiljöplan. Anledningen är att de bestämmelser som kräver en arbetsmiljöplan har skrivits av Arbetarskyddsstyrelsen, en myndighet som i dag inte existerar.

Av en slump råkade en inspektör från Arbetsmiljöverket passera ett bygge i Hässleholmstrakten där ett par byggnadsarbetare arbetade på ett tak utan fallskydd. Arbetsmiljöinspektören stoppade bygget och kontaktade byggherren. Då uppdagades det att bygget saknade arbetsmiljöplan. Byggherren försvarade sig med att han inte visste att någon sådan behövdes.

Tingsrätten i Hässleholm ansåg att det var den åtalade byggherren som ansvarade för bygget och att han var skyldig att ha en arbetsmiljöplan. Att någon sådan inte fanns ansågs också uppenbart.

Men. De bestämmelser som säger att det måste finnas en arbetsmiljöplan på ett bygge är skrivna av Arbetarskyddsstyrelsen. Arbetarskyddsstyrelsen finns inte längre, utan har ersatts av Arbetsmiljöverket.

Tingsrätten i Hässleholm, som första domstol i Sverige någonsin, anser att en byggherre måste frias eftersom föreskrifterna som kräver arbetsmiljöplan inte var Arbetsmiljöverkets, utan den i dag ickeexisterande myndighetens. Byggherren slapp de böter han annars hade dömts till.

På Arbetsmiljöverket skakar man på huvudet åt Tingsrättens dom.
– Detta har aldrig varit ett problem tidigare. Vare sig Regeringen eller Hovrätten har sett det som ett problem att det är Arbetarskyddsstyrelsen som står bakom dessa bestämmelser, säger Johan Isaksson, Jurist på Arbetsmiljöverket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Juridisk kullerbytta friade byggherre

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig