info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Julbidrag ökar på stupstockslön

Fyra Peab-anställda i Ödeshög har arbetat på stupstockslön sedan den 1 september. På tisdagen fick de plåster på såren, drygt 20 000 kronor till jul.

Fyra Peab-anställda byggnadsarbetare, Roland Wiklund, Morgan Glaad, Mattias Bengtsson och lagbasen Emil Axelsson, var inbjudna till Byggnads Linköpingsavdelnings kontor i Ödeshög på tisdagen. Den före detta mätningsföreståndaren i Linköping, Bo Ljungberg, hade bjudit in till utdelning från solidaritetsfonden Stupstocken.
Insamlingen, bland de fyra byggnadsarbetarnas kollegor i Östergötland, hade givit drygt 20 000 kronor.
De fyra arbetar på ett rot-jobb i Ödeshög. Ackordsförhandlingen på jobbet strandade i somras. Orsaken var att Peab och ackordslaget inte kunde komma överens om ackordets riktpunkt.

Sedan dess har de förlorat cirka 6 000 kronor i lön per månad. De har fått 103 kronor per timme, avtalets stupstock. Normalt skulle de ha tjänat strax under 150 kronor per timme.
– Det har varit jobbigt ekonomiskt och dessutom så spred Peab ett rykte om att vi var ute efter hutlösa löner, berättar Emil Axelsson.
Utdelningen från fonden motsvarar ett påslag på stupstockslönen på knappt 14 kronor per timme.
– Det var välbehövligt även om det inte täcker förlusten. Men vi tar nog inte en sådan här grej igen, säger Peablagbasen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Julbidrag ökar på stupstockslön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig