info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Jörgen söker det perfekta verktyget – kan du hjälpa honom?

Jörgen Westin ska bygga en ovanlig svit på ishotellet i Jukkasjärvi och efterlyser ett specialverktyg.

Jörgen behöver ett specialdesignat isjärn. Foto: Privat/Martin Smedsén

Om två veckor står Jörgen Westin och snidar en svit på ishotellet i Jukkasjärvi. Motorsåg, isjärn, kniv och spade är några nödvändiga verktyg när den kreative industridesignern för tredje gången återvänder till minusgraderna. Det är gemenskap och arbetsglädje som lockar.

– Det är ett fantastiskt ställe, med roliga människor och en kreativ atmosfär. Jag har träffat japanska träsnidare, ryska målare och specialeffektsmakare från Hollywood. Man jobbar hela dagen och till middagen börjar någon berätta rövarhistorier. Det är härligt. Man blir som barn på nytt där.

Läs också På iskallt uppdrag:"Isjärnet jätteviktigt"

Han var på ishotellet senast 2006 och gjorde då isstolar i en pelarsal. Den här gången vill han skapa något som verkligen sticker ut. Tillsammans med sin byggpartner, en trädgårdsarkitekt från Australien, planerar han en svit med underjordstema.

– De som övernattar ska få en känsla av att vara inuti en termitstack, säger Jörgen Westin. En annorlunda värld, som att man krympt och kommit ner på kvalsternivå. För att få till det vill vi ha en struktur i väggarna som liknar en schweizerost, oregelbundna, konkava former. Vi ska även komplettera med två insekter av is som kommer ur varsitt hål.

Vill man sova där då?

– Det är inte vårt problem, hehe. Men de kan ju ses som vakthundar också.

Skiss över den planerade sviten. BILD: Jörgen Westin

För att få till väggens speciella struktur krävs ett specialverktyg, tror Jörgen Westin. Han vill att håligheterna ska vara äggformade och omkring 30×50 centimeter stora.

– Jag behöver ett verktyg för att kunna göra håligheterna effektivt. Väggar och tak är av hårt packad snö. Om jag kan få till den runda, böljande känslan, vore det bra. Allt som kan underlätta är av godo.

Jörgen Westin har gjort en skiss på ett eget verktyg, en vass metallbåge med ett handtag (se ritning nedan). Men han vet inte om det kommer att fungera. Om det går att bygga kan han få delar på plats i Jukkasjärvi, nämligen avverkade medar från gamla sparkar. Han uppskattar den hjälp han fått hittills, bland annat i Facebookgruppen Swedish Woodworkers.

– Jag frågade om någon kände till ett liknande verktyg och fick jättemycket feedback. Många tyckte att det var roligt att fundera på det. En skrev att han nu inte kommer att kunna sova på hela natten. En annan tipsade om en skave, ett gammalt verktyg som använts till att gröpa ur trä.

Skiss på hur isjärnet skulle kunna se ut. BILD: Jörgen Westin

Till vardags arbetar Jörgen Westin med produktutveckling på Ericsson. Det är också kreativt, men att under två veckor få bygga en av ishotellets femton sviter ger mer utrymme för spontanitet.

– Produktformgivning har många begränsningar. Det är berikandeatt få gymnastisera sin kreativitet, säger Jörgen Westin.

Han började göra snöskulpturer redan när han var 15 år. Idag är han 42 och tycker att det är minst lika roligt. Is och snö är dessutom trevliga material att arbeta med.

– Det är inga fibrer, det är lättarbetat, som kallt smör. Med ett vasst stämjärn kan du skära fram former ganska effektfullt. Det är ett krispigt, kristalliknande ljud när du jobbar med det. Inget sågspån eller damm, bara att borsta av sig. Och du får inte stendammslunga.

Kan du hjälpa Jörgen? Tipsa Byggnadsarbetaren så skickar vi vidare din idé!


Du läser: Jörgen söker det perfekta verktyget – kan du hjälpa honom?