info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

På iskallt uppdrag:"Isjärnet jätteviktigt"

För Anders Pokka och Matti Vittikko består byggmaterialen av is och snö i stället för betong och cement. De är något så ovanligt som specialister på isbygge. Med hjälp av specialdesignade verktyg bygger de varje år upp ett nytt ishotell intill älven i Jukkasjärvi.

Anders Pokka slår ett isblock på plats med en specialtillverkad gummiklubba. Matti Vittikko till höger. Foto: AnnaCarin Isaksson

Skall från ivriga hundspann ekar över den snötäckta isen på Torne älv. Det är tolv grader kallt och solen som gömmer sig strax under horisonten färgar himlen i nyanser av rosa och rött.

När vi träffar Anders Pokka och Matti Vittikko är det bara timmar kvar till premiären av det 29:e hotellet av snö och is i Jukkasjärvi, och de har en intensiv dag framför sig.

Bygget av hotellet sätter vanligtvis igång i början av november, men på grund av att kylan har låtit vänta på sig kom de igång lite senare än vanligt i år.

– I år har vi har vi fått tänka lite annorlunda vad gäller konstruktionen. Eftersom det var för varmt för att tillverka konstsnö har vi till exempel fått använda isblock inuti väggarna, berättar Matti Vittikko som ingår i ishotellets byggteam.

När man bygger i så sköra och väderberoende material, är utmaningar under byggets gång att räkna med. Men projektet är i trygga händer. Efter att ha arbetat med att bygga med is och snö i 18 respektive 15 år har Matti och Anders stor erfarenhet.

– Det är ett speciellt yrke och svårt att sätta en titel på det. Jag brukar säga att jag är isarbetare, säger Anders Pokka.

Väggarna i den vackra pelarsalen blir släta med ett specialtillverkat rivjärn. Foto: AnnaCarin Isaksson

Varje år tävlar konstnärer från hela världen om att få designa sviterna som huserar hotellets gäster om nätterna och under dagtid är öppna för besökare att beundra. Själva konstruktionen så som tak, väggar och dörrar står byggteamet för.

De långa gångarna och rummen gjuts med hjälp av snö som kastas upp över stora formar, och ett av de sista momenten för i år är att bygga upp den bakre väggen i hotellets kyrksal.

En eltraktor med grävskopa kör försiktigt fram ett tillsågat isblock och lastar av det ovanpå de andra blocken. Med hjälp av en specialtillverkad mjuk klubba slår Matti det på plats, innan Anders sågar till skarven med en tunn japansåg.

Det är viktigt att det blir helt tätt och inte kommer in någon luft i skarvarna. På så sätt håller väggarna längre, även om det skulle bli några plusgrader. Verktygen som de använder sig av ser underliga ut. Flera av dem är speciellt framtagna för arbete i is och snö.

– Isjärnet är till exempel ett jätteviktigt verktyg. Du använder det om du ska skulptera eller om du har en ojämn nivå på en vägg som du måste skära ner så att den blir jämn. Det liknar lite ett stämjärn men det är ett specialverktyg, berättar Matti.

De stora isblocken är massiva men sköra. Det gäller att hantera dem försiktigt. Foto: AnnaCarin Isaksson

Under uppbyggnaden är både konstnärer och ett stort byggteam på plats och arbetar långa dagar tillsammans. Många av dem är säsongsarbetare som återkommer varje år, och nästan hälften av dem är kvinnor. Åsa Erikson är i färd med att borra upp för en gardinstång med skynke i en rumsöppning.

Hon tycker att det är en av de bättre arbetsplatserna hon har arbetat på.

– Det är jättebra stämning här på bygget. Det finns absolut ingen macho-jargong som det kan vara på andra ställen, säger hon.

Själva isen som konstnärerna skulpterar i och delar av hotellet är byggt av, tas upp ur Torne älv. Precis här är det tillräckligt strömt för att den ska bli helt glasklar, ibland med någon liten fisk eller kvist som frusit fast. Anders som har hand om den så kallade isodlingen, berättar att de två ton tunga blocken skördas ur älven framåt vårkanten med hjälp av en hydrauldriven såg. I väntan på att nästa bygge ska sätta igång förvaras de hela sommaren i hotellets stora islager.

– När man bygger med is handlar det mycket om att hålla koll på väderleken och ligga steget före. Om det blir väldigt kallt måste vi ta ut den ur lagret en dag innan vi börjar bygga, så att den hinner anpassa sig efter temperaturen.

Det är inte ovanligt att det blir 20–30 grader kallt och då finns det risk att isen spricker om man börjar bygga med den direkt. Samma sak om du hämtar ett verktyg som har legat inomhus, berättar Anders.

Anders Pokka och Matti Vittikko är specialister på isbygge. Det skarpa isjärnet används till att skulptera och jämna till blocken. Japansågen är ett av de verktyg som de använder mest. Foto: AnnaCarin Isaksson

För att bli isarbetare finns det ingen specifik utbildning, yrket är något man lär sig under tiden man arbetar med det. Matti är numera anställd vid hotellets byggteam året om och Anders jobbar här nio månader om året.

När de inte arbetar med uppbyggnaden handlar deras arbete till stor del om underhåll av hotellet och tillverkning av olika is-byggdelar i verkstaden. De får också åka på en hel del eventuppdrag, som till exempel när det byggs en snölekpark i centrala Kiruna varje år.

Hittills har de lyckats med sina uppdrag, men en gång var ”katastrofen” nära. Matti drar sig till minnes det allra första året som han jobbade med bygg på hotellet. Ett stort företag ville tillbringa några dagar i en igloby, och på drygt fyra veckor skulle de bygga 140 iglor på Kyrkudden i Jukkasjärvi. Men när två veckor hade gått hade de fortfarande inte byggt en enda igloo.

– Vi hade sytt luftballonger som vi skulle använda oss av och gjuta på. Men när vi sprutade snö på dem sjönk de ihop under tyngden. Då fick vi verkligen experimentera tills vi kom fram till exakt vilken utrustning vi skulle ha. Till slut lyckades vi och när kunderna kom var allting klart för inflytt. Den metoden använder vi oss av än i dag, berättar han.

Text: Maria Bard

Icehotel i Jukkasjärvi
  • Hotellet grundades 1990 av entreprenören Yngve Bergqvist.
  • Rummen som designas av konstnärer ser annorlunda ut varje år.
  • När hotellet smälter på våren går vattnet tillbaka till Torne älv, där isen hämtas.
  • Sen 2016 finns även ett Icehotel 365 som är öppet året runt.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: På iskallt uppdrag:"Isjärnet jätteviktigt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig