info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jonny vill ha ledigt på sommaren

Det vore skönt att kunna lägga förkortningen av arbetstiden på sommaren. Det tycker vvs-montören Jonny Örje i Norrköping. Han är nöjd med det nya vvs-avtalet.

– Det verkar bra. Det är klart att det alltid kunde vara mer pengar, men det verkar ju vara den här nivån som gäller, säger Jonny Örje.
Jonny byter stammar och en del porslin på en skola i Norrköping. Han har ackord, med en utbetalningsnivå på 110 kronor per timme. Den stundande ackorsuppgörelsen betyder nog mer för lönenivån än de 2:85 kronor per timme som den utgående lönen höjs med från den 1 april.
Mest nöjd är Jonny med arbetstidsförkortningen. Helst skulle han vilja lägga allt för att få kortare arbetstid på sommaren men han är osäker på om arbetsgivaren, Calor, går med på det.
– Det jag saknar är något om hur stressen ska kunna minskas. Men de korta byggtiderna är kanske inte en avtalsfråga, säger han.

Också förhandlarna är nöjda med det nya vvs-avtalet. Kjell Jansson, vd på VVS-I, tycker att det blev något dyrt, han räknar med 8,6 procents kostnadsökning, men välkomnar den långa avtalsperioden.
– Vi har fört konstruktiva diskussioner om företagshälsovård, där vi ska göra en kravspecifikation för företagshälsovårdsgivare, och om arbetstider. Det känns bra, säger Kjell Jansson.
Byggnads förhandlingschef, Gunnar Ericson, är inte riktigt nöjd med löneökningen. Han ser arbetstidsförkortningen som den största framgången.
– Och så fick vi med ett önskemål om att höja avtalets stupstock med 15 kronor per timme utöver lägsta lön, till den arbetsgrupp som ska se över ackorden. Det var en viktig fråga, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jonny vill ha ledigt på sommaren

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig