info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jobben försvann efter BI-möte

JM annonserar efter byggnadsarbetare i Göteborg. Men för fem anställda på Tuve Bygg, som ville byta till JM, blev det nobben. Efter ett möte på Sveriges Byggindustrier (BI) gav JM beskedet att man inte skulle anställa fler från Tuve Bygg.

I Eriksbergsområdet i Göteborg bygger JM bostäder. Men i tider av brist på arbetskraft är det svårt att hitta kvalificerade byggnadsarbetare.
Det gjorde att Kent Persson och fyra arbetskamrater till honom, på Tuve Bygg, kände sig rätt säkra när de för tre månader sedan fick beskedet att de var välkomna till bygget.
– Vi hade kontakt med arbetschefen och det var grönt, säger Kent.
Men i början av juni ringde JM-chefen.
– Han sade att han tyvärr inte får anställa oss. Det var order uppifrån, inga fler från Tuve, berättar Kent.
Kent är övertygad om att byggföretagen gjort upp om att inte anställa arbetskraft som vill byta firma eftersom de vill hålla tillbaka löneutvecklingen.

Peter Hårte, vd på Tuve Bygg, säger att han inte försökt stoppa någon från att byta jobb.
– Jag har inte den kraften att jag kan stoppa JM från att anställa någon, säger han.
Men kontakter mellan JM och Tuve Bygg har ändå spelat en roll i beslutet att inte anställa de fem som hade fått löfte om jobb på Eriksbergs-området. Det bekräftar tre fackliga företrädare efter en medbestämmandeförhandling som genomfördes på JM den 14 juni.
Vid förhandlingen, som gällde ett annat ärende, frågade Bernt Lundborg, sammankallande i MB-gruppen på JM i Göteborg, varför de fem inte fått jobben. Svaret från produktionschefen Anders Johansson var att JM inte får sno över mer folk från Tuve Bygg.
Petter Olsson, som arbetar på JM-bygget där de fem skulle anställas, var med på förhandlingen och bekräftar Bernt Lundborgs beskrivning.

Ingemar Rönn, ombudsman på Byggnads i Göteborg ger också han en liknande beskrivning av beskedet vid förhandlingen.
– Som jag förstod det hade det varit någon slags träff på BI där Tuve hade framfört uppfattningen att JM raggar folk. På JM hade man då vägt in att man ville ha en fortsatt god affärsrelation till Tuve Bygg, säger Ingemar Rönn.
Produktionschefen Anders Johansson, på JM i Göteborg, bekräftar att man beslutat att inte anställa någon just nu, men att man kommer att behöva anställa fler.
– Vi har ett stort antal intresseanmälningar och det stämmer inte att vi lovat folk jobb och sedan sagt nej, säger han.
Den beskrivningen håller inte Kent Persson med om.
– Vi har fått ett tydligt löfte av en arbetschef, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jobben försvann efter BI-möte

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig