info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

JM vill sparka alla anställda i Göteborg

JM i Göteborg vill säga upp samtliga 31 anställda kollektivarbetare. - Jag tror att uppsägningen handlar om att JM vill ha bort de som är äldre, säger Bernt Lundberg, snickare och sammankallande av MB-gruppen på JM i Göteborg.

I dag på förmiddagen var det en förhandling mellan JM och de kollektivanställda på bolaget. JM hävdar att de ser arbetsbrist under det närmaste halvåret.
– De har visat oss att de kommer uppstå en brist som motsvarar 23 av de 31 kollektivanställda. Men de har tagit ett beslut om att det vill göra en strategisk förändring och därför väljer de att säga upp samtliga, säger Bernt Lundberg.
JM i Göteborg har en historia där de vid upprepade tillfällen sagt upp samtliga eller delar av de kollektivanställda. 1997 fick alla sparken och när sedan turordningen för anställningstiden löpt ut började de att nyanställa igen. Samma sak inträffade några år senare men då gällde de inte hela styrkan.
– Vi tror att de kommer att göra samma sak igen. Det här är en åtgärd för att rensa ut de som är äldre, säger Bernt Lundberg.
JM har en hög medelåder och den ligger enligt Bernt Lundberg på en bit över 50 år.
I dagens förhandling begärde facket att det skulle göras en omplaceringsutredning som innebär att de ska undersökas i vilken utsträckning JM-personalen i Göteborg kan omplaceras på andra orter där JM har verksamhet.
Anders Lundberg är regionchef för JM i Göteborg. Han säger att bolaget måste anpassa sig till den besvärliga konjunktur som råder just nu.
– Vi måste ta ansvar och ha en långsiktighet i verksamheten. Vi har låg försäljning nu och för få jobb för att kunna behålla verksamheten.
Det är i dagsläget inte aktuellt med några neddragningar på tjänstemannasidan.
– Jag kommenterar inte det, utan det är en helt annan förhandling.
Anders Lundberg vill heller inte lämna några kommentarer om att de kommer lägga ut de jobb som JM ändå har på andra entreprenörer.
Snickaren Bernt Lundberg är övertygad om att så är fallet.
– De kommer lägga ut jobben så att de på kontoret har jobb. De blir som ett byggledningsföretag och sedan när turordningen för återanställning gått ut så börjar de anställa igen. Precis som förra gången.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: JM vill sparka alla anställda i Göteborg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig