info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jimmy har förnyat mätstocken

Den klassiska mätstocken har fått en uppdatering. Jimmy Berggren, snickare hos JM i Stockholm, har gjort en måttsticka som han döpt till Holeruler ("hållinjal").

Måttstickan är 240 millimeter lång och kan bland annat användas som passare. Vid sågning av runda hål används ofta tumstocken som passare.Då måste man först borra hål i tumstocken.
– Men träet spricker, tumstocken är inte gjord för att man ska kunna borra i den, säger Jimmy Berggren.
Hans måttsticka har färdigborrade hål på var femte millimeter.
Stickan kan också användas som förlängare till tumstocken vid mätning av invändiga mått i trånga utrymmen, till exempel i skåp, där man annars måste mäta från två håll med endast tumstocken.
Stickan fungerar även som en enkel räknesticka med vilken man enkelt kan omvandla byggritningens mått till verklig skala.Stickans ena sida har millimeterskala. Den andra sidan har två skalor: 1:20 och 1:50, som är de vanligaste skalorna på byggritningar.Genom att mäta avståndet på byggritningen och multiplicera med måttenheten på motsvarande sida, får man det verkliga måttet.Exempel: Skala 1:20 svarar mot 5 cm-markeringen på linjalens motsatta sida. I full skala blir då måttet 1 meter (5 x 0,20).

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jimmy har förnyat mätstocken

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig