info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Byggarbarn vi minns

Jesus, GW och Gessle – här är kändisarna som fostrats av byggare

Att byggnadsarbetare har bra gener är vida känt. Under påskhelgen firas en av de mest kända byggarbarnen: Jesus, vars far var snickare. Här är sex andra kändisar med föräldrar inom byggbranschen.

1. Gunde Svan, skidåkarlegendar

I OS i Calgary var Gunde Svan sjuk under första delen av mästerskapet. Men med hjälp av en otrolig vilja och en extrem fysik lyckades han ändå ta hem femmilen i stor stil. Hans pappa Hilding, som var snickare, har visat vägen och formade Gunde mentalt.

– Pappa var väldigt noggrann, det skulle aldrig genas och det skulle aldrig vara något fel. På det sättet har jag fått hans noggrannhet, att göra grundjobbet för att det ska bli riktigt bra sen i längden. Det har format mig både som person och skidåkare, har Gunde berättat för Byggnadsarbetaren.

Läs också Kolla in Mikaels farliga rörjobb i Australien

2. Per Gessle, musiker

Han kallas inte för inte för en popsnickare och har fått ett gäng megahittar med Roxette, Gyllene tider och i sitt eget namn. Inte konstigt då att hans pappa var rörmontör. Skivan från 2006, Son of a plumber, uppkallades efter pappan.

– Paradoxalt nog påverkade min pappas död min karriär på ett positivt sätt. Han hade aldrig accepterat att jag blev musikant, han kom från den gamla klipp dig och skaffa dig ett riktigt jobb-skolan. Lustigt nog sa min mamma nyligen om mitt liv inom popen att pappa aldrig hade accepterat detta, har Gessle berättar i DN.

3. Leif GW Persson, kriminolog

Leif GW Persson hade inte blivit bästsäljande författare och Sveriges populäraste kriminolog utan sin far, byggnadsarbetaren Gustav Persson, skyddsombud och medlem i Byggnadsarbetareförbundet. Leif GW Perssons självbiografi ”Gustavs grabb”, är en hyllning till en närvarande och kärleksfull pappa, en motpol till den hypokondriska och manipulativa mamman. Leif fick ofta vara med pappa Gustav på jobbet. Hemma fanns mamma som var ”sjuk” och inte kunde ta hand om sonen.

– Jag fick hjälpa till med att langa fram spik och tumstockar. Jag åkte ångvält. Lunch åt vi redan klockan nio från bleckmatlådan som stått i värmeskåpet. Allt var kolossalt spännande, har Leif GW Persson berättat för Byggnadsarbetaren.

4. Pia Johansson, skådespelare och komiker

På film och i tv-serier har Pia Johansson gjort sig känd för roller i Fröken Frimans krig, Skärgårdsdoktorn och Hälsoresan. Hon har fått publiken att vika sig dubbel av skratt i Parlamentet och På minuten. Hon säger att hon har fått mycket inspiration av sin pappa, som var tungdykare.

– Det jag har med mig från honom är yrkesstoltheten. Vad man än gör så slarvar man inte utan man gör allt ordentligt. Man lär sig tekniken och gör det noga, har hon berättat för Byggnadsarbetaren.

5. Jonas Karlsson, skådespelare

Guldbaggebelönad skådis och även författare. Jonas Karlsson växte upp i ett hus på Värmdö med sina föräldrar. Pappan var plåtslagare. Jonas jobbade också en kortare tid som ventilationsinstallatör med sin pappa, som aldrig blev nämnvärt imponerad över sin sons kändisskap.

– Min pappa har aldrig brytt sig. Mina föräldrar var stolta, absolut, men jag tror att mamma tyckte det var roligare att få gå på Dramaten. Pappa har till exempel aldrig kunnat gå in på NK, för det är så mycket arbetare i honom, har Jonas Karlsson sagt i i podcasten ”Nemo möter en vän”.

6. Franck Ribéry, fransk fotbollstjärna

Ribéry, som var en stolpträff ifrån att skjuta hem VM-finalen 2006 mot Italien, har under många år varit en av storklubben Bayer Münchens bästa spelare. Men allt kunde ha varit annorlunda. Dels var lille Franck nära att omkomma i en bilolycka som liten. Dels gick fotbollskarriären inte alls på räls till en början. Han blev utslängd från Lilles ungdomsakademi på grund av dåliga skolresultat.

– Franck var ingen intellektuell typ, men han har ett gott hjärta, har hans pappa berättat.

Pappan, som jobbade med schaktarbeten, tog hand om sin son och de började jobba på bygget tillsammans. Ribéry gjorde ett nytt försök med fotbollen som ung amatör, men misslyckades igen och återvände till bygget. Det var inte förrän han fyllt 23 år som han fick sitt genombrott i FC Metz tröja.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jesus, GW och Gessle – här är kändisarna som fostrats av byggare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig