info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jättevarsel av Skanska - 3 400 får sparken

Skanska har nu avslutat sin genomgång om hur bolaget påverkas av den allt sämre konjunkturen. Och beskedet är dystert för de anställda. 2 000 i Sverige – varav 1 000 byggnadsarbetare – varslas om uppsägning. Totalt för hela Norden blir 3 400 anställda av med jobbet.

Skanska meddelade i sin kvartalsrapport, som kom för ett par veckor sedan, att de arbetade med en genomgång om hur bolaget kommer att påverkas av den finansiella krisen. Analysen visar att ledningen räknar med en volymnedgång på cirka 15 procent för verksamheten i Norden. Det gäller främst bostadsmarknaden, men även andra typer av husbyggande.
I och med nedgången kommer Skanska att anpassa antalet anställda. Förhandlingar om uppsägningar har redan inletts med de fackliga organisationerna. Och för Sveriges del handlar det alltså om 2 000 personer och i övriga Norden om 1 400. Varlsen kommer att genomföras successivt under 2009. Totalt har bolaget 20 400 anställda i Norden. Inga neddragningar planeras på Skanska övriga geografiska områden.
– Jag beklagar att detta drabbar så många medarbetare och deras familjer. I nuvarande situation är det dess värre nödvändigt att anpassa vår bemanning och våra kostnader till en lägre affärsvolym på de nordiska byggmarknaderna, säger Skanskas vd Johan Karlström.
Kostnaden för att genomföra personalminskningarna förväntas uppgå till cirka 600 miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Jättevarsel av Skanska - 3 400 får sparken

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig