info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Jag tror att Gud skulle vara väldigt tacksam för fackets arbete"

I dag börjar förtidsröstningen till Kyrkovalet. Totalt ställer nära 30 000 kandidater upp. Byggnadsarbetaren tog ett snack med snickaren Simon Granberg Johnsson som kandiderar till Piteå församling för Miljöpartister i Svenska kyrkan.

Du är snickare, precis som Jesus var. Är det ett sammanträffande?
– Min bakgrund är egentligen inom Kriminalvården och Flygvapnet. Men så flyttade jag hem till Piteå för sex år sedan och fick jobb som snickare, så det är absolut ett sammanträffande. Men jag trivs bra med jobbet. Det bästa är arbetstiderna och kollegerna, men sedan är det slitsamt för kroppen.

Hur kristen är du, svär du till exempel om spikar snett?
– Jag är ju medlem i Svenska kyrkan men vill inte säga att jag har den djupaste kristna tron. Det kan komma ganska många grodor ur min mun.

Valdeltagandet är ju ganska lågt, vad skulle du säga till en byggnadsarbetare som tvekar på att det är värt att gå och rösta?
– Det var bara 700 000 som röstade förra valet, det är lite synd. Kyrkan har ju närmare fem miljoner medlemmar, mycket skog, en stor mängd kulturarv och en väldigt rik musikverksamhet. Om det blir en krissituation brukar kyrkan oftast öppna upp och även om man upplever en liten inre kris kan man gå dit och prata med någon. Om man går och röstar tycker jag man ska tänka på vad man vill med kyrkan och hur man vill att de här resurserna ska användas. Ska den vara öppen för alla och se framåt? Det är lite som med samhället i stort.

Vad tycker egentligen Gud om facket?
– Om Gud nu finns tror jag att Gud tycker att facket har en oerhört viktig roll att spela för oss arbetare. Både för vad det gör och vad det har gjort. Vi har så oerhört mycket att tacka facket för, arbetsmiljö, arbetstider, försäkringar. Jag tror att Gud också skulle vara väldigt tacksam för fackets arbete.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Jag tror att Gud skulle vara väldigt tacksam för fackets arbete"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig