info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Jag har inga förväntningar på att de ska bli fällda"

När hovrättsförhandlingen om dödsolyckan på LKAB 2010 i dag inleds är Ylva Reinesund på plats, men betvivlar att någon kommer att hållas ansvarig för olyckan som kostade hennes son och ex-make livet.

Den 18 maj 2010 förändrades livet för alltid. Ylva Reinesund förlorade både sin son Fredrik och sin ex-make Kenneth när en personkorg rasade ned i ett schakt i LKAB:s gruva i Gällivare.
Det rättsliga efterspelet kom att bli en långdragen process. Först i fjol prövades ansvarsfrågan i tingsrätten ‒ som valde att fria. Dessförinnan hade åklagaren och polisen, efter en anmälan från Ylva Reinesund, fått kritik för att utredningen tagit så lång tid.
‒ Förhören började först ett par år efter olyckan. Folk glömmer ju. Till och med vi närstående tappar ju tidsbegreppet. Det påverkar både kvaliteten på utredningen och möjligheten att få en rättvisande bild av verkligheten. Människan är ju ingen dator som man bara stoppar in en minnessticka i, säger Ylva Reinesund.


LÄS MER:
Dödolycka når hovrätten

Friande dom efter dödsolycka

Åklagaren överklagar LKAB-dom
Mödrarnas kamp för rättvisa

Tingsrättens friande dom överklagades och i dag inleds en fem dagar lång förhandling i hovrätten för Övre Norrland. Åklagarens linje är att en annan arbetsmetod ‒ exempelvis arbete från schakthängställning ‒ borde ha använts istället för en personkorg upphängd i en mobilkran. Ylva Reinesund har rest till Umeå för att närvara under förhandlingarna men förväntningarna är nedtonade.
‒ Jag har inga större förväntningar på att de ska bli fällda. Det är ju så att ungefär 5 procent av alla arbetsmiljöbrott går till åtal och av dem är det 5 procent som fälls. Vi snackar promille här.

”Blir inget skyddsarbete alls”
Förutom LKAB åtalas fyra underentreprenörer, däribland NCC, för arbetsmiljöbrott. Men Ylva Reinesund menar att huvudansvaret ligger på gruvföretaget.
– Det är LKAB som beslutat att den här metoden med personkorg ska användas, utan att blinka. Man har inte sökt alternativ. Och det finns alternativ, det vet jag.
Samtidigt ser hon dödsolyckan som ett symptom på en större problematik. Att skyddsarbetet försvagas när entreprenadkedjorna blir allt längre.
‒ Jag tycker att det är sorgligt att det är så mycket entreprenörer. Nu hålls skyddsombuden av entreprenadfirmorna själva, inte stoppar de något arbete på NCC eller LKAB. Då blir det inget skyddsarbete alls.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Jag har inga förväntningar på att de ska bli fällda"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig