info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Jag har aldrig sett en sådan kvinnosyn"

Handels anser att kontoristerna på Byggnads avdelning 26 i Gävle blir trakasserade. Men ordförande Lars Lundberg känner inte igen beskrivningen. Trots att en före detta ombudsman på Byggnads vittnar om systematiska trakasserier.

Tidigare har Byggnadsarbetaren.se skrivit om den kvinnliga kontorist som sades upp från Byggnadsavdelningen i Gävle. Byggnads menade att uppsägningen berodde på omorganisering av arbetsplatsen. Handels däremot ansåg att kvinnan blev uppsagd för att Handels slagit larm till Arbetsmiljöverket angående trakasserier på arbetsplatsen.
Enligt brevet, som egentligen är en skrivelse till Byggnads men med en kopia till Arbetsmiljöverket, handlar det om ”grova kränkningar, förolämpningar, förtal och grova psykiska manipulationer” som lett till allvarlig ohälsa.

Förstår inte kritiken

Lars Lundberg, som är ordförande i den aktuella Byggnadsavdelningen, förstår inte Handels kritik och känner inte igen bilden som målas upp.
Men nu bekräftar en tidigare ombudsman för Byggnads den bild som Handels ger. Han beskriver avdelning 26 i Gävle som en helvetesarbetsplats där en anställd i taget valdes ut som den som skulle trakasseras.
– Jag har jobbat länge i byggbranschen, men jag har aldrig sett en sådan kvinnosyn. Den gick utanpå allt annat, säger den före detta ombudsmannen som vill vara anonym.
Han pratar om härskarmetoder och säger att om man inte ställde upp på åsikterna trycktes man ner. Han är noga med att poängtera att han inte tror att det här är typiskt för Byggnads, utan att problemen har uppstått runt en speciell person.

Hatar den kvinnosynen

– Det pratades skit om den kvinnliga personalen på ombudsmannamöten. Det gick så långt att de omtalades som ”fittjävlar”.
Lars Lundberg har mycket svårt att tänka sig att det skulle gå till på det sätt som den tidigare ombudsmannen beskriver.
– Jag hatar den ibland idiotiska kvinnosynen som kan finnas inom Byggnads. Hade jag känt till att något sådant här förekom hade jag agerat skoningslöst.
Lars Lundberg menar istället att de problem som funnits på avdelningen hade att göra med överbelastning.
– Det var inte ovanligt att ombudsmännen arbetade 50 timmar i veckan. Detta ledde naturligtvis till frustration. Det blev smågrinigt och folk tände till på kort stubin. Men att det skulle ha varit på det här sättet… aldrig, säger Lars Lundberg. Han välkomnar att Handels i augusti har gjort en formell begäran hos Arbetsmiljöverket om prövning av arbetsmiljön på avdelningen.

Maria Persson
08-728 49 71
m.p@byggnadsarbetaren.wonderboys.se

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Jag har aldrig sett en sådan kvinnosyn"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig