info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Jag är en bättre pappa nu"

Snickaren Jonas Jonsson är med i livsstilsprogrammet "Riktiga karlar" på TV4. Han stod inför sitt livs stora utmaning när han slopade livet som soffpotatis för att bli OS-triathlet på 100 dagar.

Hur levde du innan du anmälde dig till programmet?
– Dålig kost och jag rörde inte på mig. För stora portioner. På lunchen gick jag ofta ut och köpte mat i mataffären och i korvkiosken. Det blev det mycket dricka och godis.
Hur mycket har du gått ner i vikt?
– Jag gick ner från 136 kilo till 98 kilo. Jag sade i programmet att riktiga karlar väger tresiffrigt, men det kan jag inte riktigt hantera nu. Jag vet inte vad jag ska kalla mig …
Hur gjorde du för att komma i form som triathlet?
– Jag fick ju lov att väcka kroppen till liv igen efter 11 år utan rörelse. Först blev det en timmes promenad om dagen varje morgon. Sen fick man lägga på löpningen stegvis. När jag började simma var jag som en gråsäl, jag kunde bara crawla 10-12 meter sen höll jag på att dö, så jag fick ta hjälp av en tränare. Klockan ringde halv fem varje morgon, jag sprang en timme varje morgon. Sen tränade jag på kvällen. Dumburken vet jag inte om den var uppfunnen då, den var knappt påslagen på kvällen.
Programmet har ju redan spelats in, så hur känner du dig idag?
– Jag är i bra form, och körde Lidingöloppet i lördags. 30 kilometer. Nästa år satsar jag på att göra medeldistans på triathlon, simma 1900 meter, cykla 9 mil och löpa 2,1 mil.
Det var din fru som anmälde dig. Vad blev din reaktion när du fick veta det?
– Jag är inte kändiskåt för fem öre. Frugan skickade in ansökan. Men det tog två dagar innan hon berättade det för mig. Äh, sade jag, jag är inte intressant. Men om TV4 skulle ringa? Frågade hon. Ja, då är det väl bara att köra, sade jag. Hon gjorde det av välvilja, vi har fetma i släkten. Jag har en morbror som bara blev 61 år. Jag visste innerst inne att den vikten jag hade, den är inte bra för kroppen.
Hur kändes det att se sig själv i TV?
– Man återupplever allt. Det känns lite märkligt att höra den bonddialekten till östgötska man har. Sen såg man tydligare vilket dåligt skick som man var i, det förstod man inte själv förrän man såg det på tv i efterhand. Var jag verkligen så stor? tänkte jag.
Hur känns det på jobbet nu? Lättare?
– Nu kör man på, i ett och samma tempo i åtta timmar. Jag är effektivare nu. Det är lättare att komma till backen, att bära, det är helt annorlunda. Förr var jag i halvt koma när jag kom hem från jobbet. Helt slut. Idag har jag mycket mer energi. Nu är jag en bättre pappa, jag orkar göra saker efter jobbet.


”Riktiga karlar” sänds på TV4 på torsdagar 21.00, ikväll visas seriens fjärde avsnitt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Jag är en bättre pappa nu"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig