info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

J N Bygg skrev hängavtal

Det blev ingen blockad i Helsingborg mot företaget J N Bygg. I fredags beslöt företaget att teckna hängavtal med Byggnads.

Hängavtalet garanterar framtida byggnadsarbetare på J N Bygg en timlön på 110,50 kronor. Därtill får de semesterersättning, reseersättning och andra anställningsrättigheter.
Byggnads varsel om blockad kom efter att J N Bygg använt polska byggnadsarbetare och hävdat att de var egna företagare. Det var företaget Polenkonsulten som förmedlat kontakterna.
– När vi slöt avtalet gick vi igenom reglerna för anlitande av underentreprenörer. Ska J N Bygg använda sig av underentreprenörer så har vi rätt att få veta det enligt medbestämmandelagens 38:e paragraf. Vi ska få möjlighet att kontrollera underentreprenören, så att han är seriös, betalar skatt, inte är jagad av kronofogden och så vidare, säger Bengt Sävström, ombudsman på Byggnads avdelning i Helsingborg.
I veckan ska migrationsverket ta ställning till om utländska medborgare har rätt att kalla sig egna företagare i Sverige, enbart genom att de kan visa upp F-skattsedel.
– Jag hoppas att de säger att F-skatt inte räcker. De måste komma fram till att personerna måste ha en fast punkt i hemlandet. Att de använder eget material och egna verktyg, säger Bengt Sävström.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: J N Bygg skrev hängavtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig