info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Isocyanater kan ha orsakat hudskador

Nyligen skadades två snickare efter att ha arbetat med lim och primer. Isocyanater kan vara en orsak. Inom Metall har flera arbetare fått allergiska hudbesvär efter arbete med lim som innehåller dessa ämnen.

På bygget har man sökt efter en förklaring till varför snickarna fick hudproblem.
– Det är nära till hands att starkt misstänka isocyanater, säger Rolf Ählberg. Han är pensionerad arbetsmiljöombudsman på Metall, som i årtionden mött människor som skadats av isocyanater. Kontaktallergi är en av de skador dessa ämnen kan ge.

Produkterna som snickarna använde är limmet Sikaflex 252,
primern Sika Primer -3, samt cleanern Sika Cleaner -205. Isocyanater finns i både limmet och primern.
När Rolf Ählberg hör om snickarnas reaktion, har han flera exempel på arbetare inom Metall som också fått liknande besvär.

-Jag hade ett antal fall med hudproblem där Sikaflex 255 FC användes under 1990-talet. Det var också ett isocyanathaltigt lim, berättar han.

På Scanias bussfabrik i Katrineholm fick två som limmade rutor så kraftiga hudreaktioner att de inte kunde fortsätta jobba. Efter några veckor hemma läkte det ut. När de återvände till bilfabriken blossade problemen upp igen. Rolf Ählberg berättar också att samma problem uppstått vid en annan bussfabrik, samt i några ytterligare fall.
-Men jag känner inte till att problemen kommit så akut som för de båda snickarna, säger han.
Skador av lim är relativt vanligt. Enligt statistik för år 2001 från arbetsmiljöverket fanns 98 anmälda arbetssjukdomar som rörde lim och det gällde både hud och andningsskador. Enligt erfarenheten är detta bara toppen på ett isberg, bedömer Rolf Ählberg.

Snickarna använde de kemiska produkterna då de limmade fast mineritskivor på en husfasad. På kvällen upptäckte Mikael Skörde att han fått kraftiga rodnader på kinderna och en bit upp i ansiktet. Det hettade och fanns lila prickar mitt i allt det röda. Rodnaden var kvar nästa dag.
Kollegan Tobias Hedin kände sig konstig och yr när han kom hem från jobbet. Då han vaknade på morgonen var det rött och irriterat i huden runt ena ögat och rött i ögat. Ögonproblemen höll i sig till kvällen. Han var mycket trött och måste gå hem från jobbet.

Efter att skadorna upptäckts, ställdes alla misstänkta produkter åt sidan. Istället använder arbetsplatsen nu ett lim som är fritt från isocyanater.
Också Kjell Johansson, arbetsmiljöombudsman på Byggnads har samma uppfattning som Rolf Ählberg. Han tror att isocyanaterna har gett upphov till en allergisk reaktion. Han tycker att man inte ska använda produkterna innan orsaken är utredd. Tillverkaren Sika lägger  istället skulden på lösningsmedel i produkterna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Isocyanater kan ha orsakat hudskador

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig