info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Island lockar svenska byggare

Island ropar efter svenska byggnadsarbetare. Redan finns ett tiotal på plats och ytterligare 15 åker i mitten av september.

– Här är fler byggkranar än träd, säger Jon Eliason, ägare till byggföretaget JB Byggservice i Reykjavik. Han har förmedlat kontakt mellan svenska byggnadsarbetare och isländska företag.
– Hittills är det ett företag, Bygdaverk, som skrivit kontrakt med svenskar men fler står på kö. Det behövs mer än 100 yrkeskunniga träarbetare direkt, berättar Jon Eliason.
Det isländska byggfacket bekräftar behovet och är positivt inställd till svensk arbetskraft.
– Vi känner till villkoren för de som är här och det verkar helt okej, säger ordföranden i träarbetarfacket, Fingur Hermanson.
– Det här är bättre än de cirka 50 polska byggare som är här. De har inte tillräcklig yrkeskunskap, fortsätter han.
De 15 svenskar som tecknat kontrakt med Bygdaverk och åker till Reykjavik i mitten av september får motsvarande 130 svenska kronor per timme plus en bonus som fortfarande inte är fastställd. De kommer att arbeta tolv dagar och vara lediga i nio dagar. Företaget betalar kost, logi och flygbiljetter hem under ledigheterna. De får också tillgång till bil motsvarande en bil på fyra personer.
Enligt Fingur Hermanson är genomsnittsförtjänsten på ackord cirka 145 svenska kronor (1 300 isländska kronor) per timme i Reykjavik. Det isländska avtalet garanterar en lön på knappt 70 svenska kronor per timme (620 isländska kronor).

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Island lockar svenska byggare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig