info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Invandrare med byggbakgrund får jobb

I ett nytt utbildningsprojekt i Angered i Göteborg rustar invandrare upp sin egen stadsdel, Gårdsten, och får efter utbildningen fasta jobb i olika byggföretag.

Det är Gårdstensbostäder som genomför projektet tillsammans med vuxengymnasiet, AMI, Länsarbetsnämnden, Byggmästarföreningen, Byggnads och en rad byggföretag som erbjuder praktikplatser.
Utbildningen började i våras och pågår i ett och ett halvt år. Tolv av de nitton eleverna har redan erbjudits fasta jobb i byggföretagen, bland annat Peab och Skanska, som behöver yrkeskunnigt folk inom betongteknik.
Invandrareleverna är mellan 35-45 år och kommer från nio olika länder. De arbetar under ledning av yrkeslärare från skolan, samt handledare från olika byggföretag, bland annat Peab.
Dan Liljenberg, lagbas på Peab, som just nu arbetar med att renovera fastigheter i Gårdsten, kommer att vara handledare åt 15 elever fram till sommaren år 2000.
-Det är oerhört roligt. Många av dem är mycket duktiga och har hantverksutbildning sedan tidigare, säger Dan Liljenberg.
Peab får inte någon ersättning för att ställa upp med handledare.
-Byggföretagen har naturligtvis ett egenintresse i detta. De väljer att utbilda folk för att kunna rekrytera personal med rätt kompetens, säger Björn Brettmark, projektledare från Gårdstensbostäder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Invandrare med byggbakgrund får jobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig