info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Inte fritt fram för svartjobb”

I februari kom flera domar som tolkades som att det är fritt fram att anlita egenföretagare från Östeuropa. Men kammaråklagare Lena Medelius i Göteborg hävdar att det är en feltolkning.

Hovrätten slog i februari fast att ett antal kvinnor i Göteborg inte var att betrakta som arbetsgivare åt de litauiska kvinnor som de anlitat som städhjälp. Riksåklagaren, RÅ, beslutade i förra veckan att inte överklaga domarna. Beslutet har tolkats som att utlänningslagen inte går att tillämpa när det gäller egenföretagare från Polen eller Baltikum som tar hantverksjobb eller städning. Gränspolisen i Göteborg konstaterade till exempel att man nu inte kan ingripa när anmälningar kommer in.

Kammaråklagare Lena Medelius i Göteborg, som drivit ärendena i den rättsliga prövningen, menar att det är en feltolkning.
– Det här innebär inte att det blir fritt fram. Egenföretagare ska betraktas som anställda av de som anlitar dem eller av förmedlare också i fortsättningen, säger Lena Medelius.
– RÅ säger inte att vi har fel. Däremot säger RÅ att just de här ärendena var av så ringa omfattning att de inte har så stor principiell betydelse.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Inte fritt fram för svartjobb”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig