info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inspektörer når en av tio byggarbetsplatser

Dödsolyckorna på byggarbetsplatser ökar. Samtidigt blir arbetsmiljöinspektörerna färre. I ett över tre gånger så stort distrikt, Luleå, finns i dag inte en enda renodlad bygginspektör. I Göteborg ska Lars-Erik Jonasson och hans sju kolleger ha koll på byggen i ett distrikt lika stort som Belgien.
Här i Varberg stoppade Lars-Erik Jonasson ett bygge i oktober. Men han säger att han bara hinner besöka en bråkdel av alla arbetsplatser. Foto: Sandra Lund.

De åtta bygginspektörerna på Göteborgskontoret ansvarar för tillsynen av byggarbetsplatser i 55 kommuner. Från Laholm 16 mil söderut, till Strömstad nära norska gränsen 17 mil norrut till Mariestad 18 mil in i landet. Det handlar om en yta på närmare 30 000 kvadratkilometer. Under förra året bara påbörjades närmare fyratusen byggen i det här området. I hela landet startade drygt 25 000 byggen. Och under året besökte landets samtliga bygginspektörer totalt 2250 byggarbetsplatser. Risken, eller chansen, att ens byggarbetsplats blir inspekterad är alltså minimal.
– En kollega har räknat ut att vi når ut till ungefär tio procent av alla byggarbetsplatser. Vi ska ju göra stickkontroller. Det är verkligen stick vi talar om, säger Lars-Erik Jonasson.

Och då arbetar Lars-Erik Jonasson ändå i det distrikt som med sina åtta bygginspektörer är flest i landet. Byggnadsarbetarens rundringning visar att de senaste tre årens nedskärningar gjort att antalet renodlade bygginspektörer nu är nere på 30 personer, medan 14 inspektörer arbetar med bygg och andra branscher. I Stockholmsdistriktet fanns till exempel 13 ½ bygginspektörstjänster för ett år sedan. Nu finns fem. I landets största distrikt, Luleå, som omfattar hela Norrbottens län finns i dag inte en enda renodlad bygginspektör. Flera av bygginspektörerna som är kvar närmar sig pensionsåldern. Och Arbetsmiljöverket har anställningsstopp.

Byggnadsarbetaren följde med Lars-Erik Jonasson på inspektion. Vi lämnar Göteborgs gryning för att köra ner mot Varberg. Han visar en rejäl lunta med förhandsanmälningar från byggen vi kan besöka. Men det är bara större byggprojekt som anmälas till Arbetsmiljöverket. De små, där arbetsmiljöarbetet visat sig vara allt annat än systematiskt och där allvarliga olyckor ofta sker, har ingen riktig koll på i dagsläget.
– Man får köra omkring, så ser man någon som springer på ett tak helt utan skydd och då går man ut hojtar. Det är en klassiker. Ibland händer det att de bara sticker, då blir det mer detektivarbete.

Vårt första besök blir ett lokalt företag som bygger ut en industrilokal. Här finns inte mycket att klaga på. Platschefen tipsar däremot om ett takarbete i centrala Varberg. Det är oftast så det går till, berättar Lars-Erik Jonasson. Eller så hör privatpersoner av sig om småbyggen som ser farliga ut. Men för att köra hit vill Sven-Erik Jonasson ha rätt mycket att gå på: ett företagsnamn, vad säger skyltarna, vilken typ av arbete eller liknande. Chansar gör han mest i Göteborg. Men idag är vi här, och kör iväg för att försöka hitta trevåningshuset. Efter en stunds letande ser vi två män arbeta på ett tak på ett cirka sex meter högt hus. Inte ett skyddsräcke så långt öga når.

Det som händer härnäst är exakt som Lars-Erik Jonasson beskrev denna ”klassiker”. Han parkerar bilen, tar fram sitt id-kort och skriker. Byggnadsarbetarna förstår ingenting. Han tar det på engelska i stället. ”You have to come down. I come from Arbetsmiljöverket!” Han får så småningom tag i deras chef på telefon och stoppar bygget omedelbart. Taket är nästan färdiglagt.

Ett stoppat bygge blev resultatet på vår inspektionsresa. Hur många livsfarliga byggen som finns kvar därute vet ingen. Bara några timmar efter att vi skiljts åt faller 31-årige Mihaly Nagy från Rumänien handlöst åtta meter från ett tak i Göteborg under ett rivningsarbete. Han avlider omedelbart. Mihaly Nagy blev den sjuttonde byggnadsarbetaren i år som aldrig kom hem efter jobbet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inspektörer når en av tio byggarbetsplatser

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig