info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inget brott att torrlägga Hallandsåsen

Tingsrätten friade Banverket och de tre chefer på verket som åtalats för att ha brutit mot vattenlagen när allt för mycket grundvatten rann ut ur Hallandsåsen.

Åtalen mot Banverket och de tre cheferna avsåg den avrinning av grundvatten som blev resultatet av tunnelbygget genom Hallandsåsen. Den tillåtna avrinningen enligt vattendomen överskreds kraftigt under 1996 och 1997.
Tingsrätten håller med om den beskrivningen av det som skedde. Men trots det frias verket och cheferna. Motivet är att tunnelbygget inte är vad som i lagen definieras som ett vattenföretag. Därmed behövdes inget tillstånd enligt vattenlagen för tunnelbygget.

Domen stödjer den tolkning som överåklagare Sven-Erik Alhem gjorde under våren 2001 då han beslutade att lägga ner åtalen. Efter kritik, bland annat från boende på Hallandsåsen, beslutade riksåklagaren att överpröva Alhems beslut, vilket medförde att rättegången nu genomförts.
Sven-Erik Alhem säger till Dagens Nyheter att han förstår att domen kan uppfattas som konstig men att det inte räcker för fällande dom att ett agerande kan anses klandervärt.

Om åklagaren inte överklagar den friande domen är det rättsliga efterspelet efter giftskandalen i Hallandsåsen över. Beställaren Banverket har därmed undgått ansvar eftersom åklagaren tidigt valde att lägga hela ansvaret för arbetsmiljö- och miljöbrott på entreprenören Skanska.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inget brott att torrlägga Hallandsåsen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig