info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inget avsked av kritisk takläggare

En takläggare i Göteborg hamnade i konflikt med sin arbetsgivare sedan han skrivit en kritisk rapport om ett läckande tak. Takläggaren uppfattade sig som avskedad men arbetsdomstolen (AD) håller inte med.

Arbetsdomstolen kräver snabbt och tydligt agerande för att en arbetstagare ska anses ha blivit avskedad. Det står klart efter en dom där Byggnads förlorade ett mål som gällde en takläggare i Västsverige som ansåg sig ha blivit avskedad.
Takläggaren hade hamnat i en konflikt med sin arbetsgivare som kulminerade den 5 februari 2003. Nio dagar senare påtalade han i ett brev till företaget att han ansåg sig ha blivit avskedad. Under mellantiden hade takläggaren haft flera tillfällen att påtala sin uppfattning, anser AD, som menar att takläggaren slutat på sitt jobb frivilligt.

Upprinnelsen till konflikten var ett takjobb med en ny metod i bostadsområdet Gårdsten i Göteborg sommaren 2002. Jobbet blev inte lyckat, taket läckte. Takläggaren utförde reparationsarbetet och fick företagets uppdrag att skriva en rapport om orsakerna till läckorna.
Rapporten blev kritisk till företaget vilket medförde en konflikt som förstärktes när företaget vägrade betala ut reseersättning i den omfattning som takläggaren begärde.
Takläggaren och arbetsgivaren har olika versioner om vad som sades vid mötet den 5 februari. Men de skildes i vredesmod.

Byggnads begärde
förhandling i ärendet. Men man kunde inte komma överens med arbetsgivaren och hans organisation, Sveriges Byggindustrier. Och AD, vars dom kom den 27 oktober, dömde till arbetsgivarens fördel. Orsaken är att takläggaren och hans fackliga företrädare inte tillräckligt snabbt och tydligt gjort det klart för arbetsgivaren att man ansåg att han blivit avskedad.
– Det är en tung börda AD lägger på den enskilde arbetstagaren, konstaterar Sven Erfors, advokat på Lindhs DLA Nordic, som företrädde Byggnads vid AD-förhandlingarna.
Byggnads får nu ersätta Sveriges Byggindustriers rättegångskostnader med drygt 200 000 kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inget avsked av kritisk takläggare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig