info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inget åtal för dödsolycka på SSAB

Det blir inget åtal efter dödsolyckan på SSAB, där den slovakiske ugnsmuraren Robert Radvan omkom sommaren 2003. Han föll ner i en koksugn och dödades. Förundersökningen läggs ner trots att alla vittnen inte är hörda.

Det är åklagaren Magnus Nilsson, Gällivare, som beslutat att lägga ner förundersökningen. Enligt Norrbottens-Kuriren motiverar han det med att det saknas bevis för brott. De brottsmisstankar som utretts gäller arbetsmiljöbrott.
Åklagaren konstaterar att olycksförloppet inte är klarlagt och alla vittnen är inte hörda.
Ändå väljer han att lägga ner. Enligt åklagaren har alla personer utom en hörts. Det var en person som jobbade uppe på ugnen tillsammans med Robert Radvan, då olyckan inträffade. Utredarna har inte nått vittnet, som är svåger till den omkomne. Enligt åklagarens uppgifter skulle han inte ha något att bidra med.

Robert Radvans föräldrar är mycket besvikna. Maria Radvanová, mamma till den omkomne Robert Radvan, uttrycker genom ett telefonsamtal via tolk, till Norrbottens-Kuriren sin besvikelse över att fallet läggs ner.
Då tidningen besökte föräldrarna i Slovakien berättade de att de vill ha rättvisa. Ingen har berättat för dem hur Robert Radvan dog, utan versionen de fått var att det var hans eget fel.
Robert Radvan dog då han föll i en koksugn på SSAB i Luleå, sommaren 2003.
Det saknades skyddsgaller och skyddsräcken över flera av hålen till ugnarna och ugnsmurarna saknade fallselar.
Efter olyckan startade brottsutredningen som nu pågått i snart två år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inget åtal för dödsolycka på SSAB

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig