info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inget ackord på Peab om två år

Peab trappar upp kampen mellan ackordsarbete och fast lön. Målet är att ingen på företaget ska arbeta på ackord om två år. Byggnads säger bestämt nej.

Peab har tidigare annonserat att de vill införa månadslön och resultatlön för samtliga anställda. Nu avslöjar de även tidplanen. Inom två år ska skiftet av lönesystem vara klart.
– Det är målsättningen, men vi är inte ensamma om detta. Vi har även en motpart som har synpunkter. Men på sikt måste ackordet bort, säger Jonas Svantesson, chef för affärsutveckling på Peab.
Peab har lyft upp frågan om systemskiftet högt på dagordningen. Jonas Svantesson har fått uppdraget att avskaffa ackordssystemet. Han har redan kontaktat Byggnads ordförande Ove Bengtsberg för att boka in en tid för samtal.
Enligt Jonas Svantesson kommer Peab inte att köra över någon. Frågan ska lösas i samförstånd med Byggnads.
– Vi vill inte ha konfrontation. Vi vill att vi tillsammans ska gå igenom frågan pedagogiskt. Skaffa oss mer kunskap och se till byggnadsarbetarnas bästa.
Jonas Svantesson vill framhäva att byggnadsarbetarnas löner inte kommer att bli sämre med systemskiftet.
– Det är klart de ska ha sin lön. Men ingen mår bra av stressen i samband med ackordsarbete. Byggnadsarbetarna blir utslitna.
Jonas Svantesson berömmer Byggnads för att de varit skickliga med att bygga den starka lojalitet som finns mellan byggnadsarbetare ute på företagen och Byggnads. Han har förståelse för att mätningsavgiften, som betalas in till Byggnads, är en klurig fråga att lösa i samband med skiftet av lönesystem. Samtidigt vill han betona att det är viktigt att alla parter kommer ihåg vem som är arbetsgivare och betalar lönen.
En annan anledning till att Peab vill få bort ackordet är de höga kostnaderna. Enligt beräkningar, som företaget gjort, kostar arbetet i samband med avstämningar bolaget 54 miljoner kronor per år. Det motsvarar sju kronor per timme för varje anställd.
Ove Bengtsberg avfärdar bestämt Peabs krav.
– För det första förhandlar vi inte med Peab, utan med arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier. När det gäller ackordet så kommer det lönesystemet att finnas kvar. Något annat är det inte tal om.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inget ackord på Peab om två år

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig