info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ingen medalj i OS

Det blev ingen medalj för de fyra Byggnadsmedlemmarna vid Yrkesolympiaden i Montreal i Kanada.

Den största anledningen till de uteblivna framgångarna var den korta arbetstiden. De asiatiska killarna hade inga problem med den detaljen, men flera av de svenska killarna blev stressade när de upptäckte hur tiden rann iväg. För att bli klara i tid tvingades de i slutet av tävlingstiden att göra avkall på kvalitén.
– Hantverksmässigt var det inga problem, men det gäller att vara snabb också, säger Mattias Fillander, som tävlade i klassen för inredningssnickeri.
Mattias uppgift var att bygga ett komplicerat fönster. Något han i vanliga fall klarar utan problem. Men kort före start fick han veta att han inte fick använda flera av de egna verktygen han tagit med sig hemifrån. Svenskarna lämnade in en protest som avslogs.
– Det kändes tungt i början. Flera av de andra killarna var oerhört snabba och de fick kvickt ihop sina fönster. Några kunde ägna sista dagen åt finputs, samtidigt som andra knappt kommit igång.
Mattias blev klar med uppgiften i tid och slutade på sjuttonde plats i sin klass, som hade drygt 20 deltagare.
Bäst för Byggnads medlemmar gick det för plåtslagaren Johan Ljung från Åseda som slutade på en sjätte plats. Kylmontören Niklas Johansson från Uddevalla kom på åttonde plats och vvs-installatören Petri Mäkinen från Trollhättan kom på trettonde plats.
I de grenar som berör byggbranschen gick det, som vanligt, bäst för deltagare från östra Asien. Deltagarna därifrån var både snabba och skickliga.
– De länderna satsar mycket hårdare på den här tävlingen. De har till och med träningsläger där de övar på olika moment, säger Greger Ahlstedt, en av de svenska ledarna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ingen medalj i OS

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig