info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ingen konkurs för PNB Entreprenad

Konkurshotade PNB Entreprenad räddas. Företaget ska rekonstrueras. Därmed får de drygt 1 100 anställda behålla jobbet tills vidare.

Att företaget nu rekonstrueras innebär att det har fått en chans att få ordning på ekonomin. Rekonstruktionen innebär att företagets skulder på 220 miljoner halveras, då det handlar om ett 50-procentigt ackord. Rekonstruktionen blev möjlig sedan den största fodringsägaren, Skånes Provinsbank, gått med på ackordet.
– Det här innebär att vi överlever tills vidare, säger PNB:s vd Peter Condrup.
Ägarbilden i PNB Entreprenad är något otydlig för tillfället. Formellt ägs företaget av Lars-Olof Andersson, men han har enligt Peter Condrup inte fullföljt sina åtaganden gentemot banken. I praktiken ägs företaget av konkursförvaltaren.
Nu kommer arbetet med att hitta en ny ägare att intensifieras.
– Vi klarar oss med det 50-procentiga ackordet, men vi vill ha in mer kapital. Därför försöker vi hitta en långsiktig, stabil ägare, säger Peter Condrup.
Det finns i dag fem till sex intressenter som vill köpa PNB Entreprenad. I köpet ingår även dotterbolagen PNB Väst och LB-hus. Förhandlingarna sköts av konkursförvaltaren Leif Ljungholm. Han räknar med att ett rekonstruktionsförslag, där en ny ägare presenteras, är klart inom några veckor.
En av intressenterna är den tidigare ägaren och grundaren Percy Nilsson. Han har sagt sig villig att köpa företaget om priset är det rätta. Det är inte känt vilka de övriga intressenterna är, förutom att en av dem kommer från utlandet.
Krisen för PNB började före jul då moderbolaget PNB försattes in konkurs. Orsaken var en tvist om ett kapitaltillskott mellan den nya ägaren Lars-Olof Andersson och Skånes Provinsbank. Problemen spred sig sedan till dotterbolagen PNB Bygg och PNB Väst. Flera leverantörer slutade leverera byggmaterial till företagets arbetsplatser och dagarna före jul ställde de två dotterbolagen in alla betalningar. Dagen före nyårsafton begärde Skånes Provinsbank PNB Entreprenad i konkurs. Flera hundra av PNB:s leverantörer ställde sig sedan bakom en rekonstruktion av företaget. De enda som till en början sa nej var Skånes Provinsbank. Till slut ändrade sig banken och beslutade att stödja en rekonstruktion.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ingen konkurs för PNB Entreprenad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig