info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ingen förhandling i Linköping ännu

Det lettiska byggbolaget SIA-BTK-Buve har för tredje gången ställt in en planerad förhandling. Nu vänder sig Byggnads Öst till förbundet för att komma vidare.

Efter att flera gånger ha skjutits upp var det på måndagen dags för förhandling mellan Byggnads Öst och lettiska SIA-BTK-Buve rörande en lönetvist i Linköping. Men när ombudsmannen Martin Blomberg i morse kollade sin mejl stod det klart att företaget återigen lämnat återbud.
‒ De har avbokat igen, säger han. Man lämnade inte förslag på något nytt datum utan bad att få återkomma senare. Jag börjar känna att de vill att projektet här ska bli klart och att de anställda ska hinna lämna Linköping.

LÄS MER:
Uppskjuten förhandling om löner för letter

Låga löner för lettiska arbetare

Tjänar cirka 65 kronor i timmen

Tvisten rör ett bygge i Linköping där huvudentreprenören NCC på beställning av kommunala bostadsbolaget Stångåstaden uppför lägenheter och affärslokaler. En av NCC:s underentreprenörer hade anlitat SIA-BTK-Buve vars personal monterat betongväggar. Men sedan det uppdagats att de lettiska anställda tjänade mellan 60‒80 kronor i timmen uppmanade NCC sin underentreprenör att bryta kontraktet med SIA-BTK-Buve. De lettiska arbetarna är kvar på bygget men är nu anställda av ett annat företag.

Kräver skadestånd
Samtidigt kräver Byggnads Öst skadestånd av SIA-BTK-Buve, som har kollektivavtal med förbundet, samt kompensation åt de lettiska byggarbetarna. Men att få företaget till förhandlingsbordet har visat sig vara lättare sagt än gjort. Med dagens besked har byggbolaget nu avbokat tre gånger i följd.
‒ Företaget har ju fått sätta datum som kan passa dem, säger Martin Blomberg. Sedan är det klart att man kan bli sjuk men då kanske man kan skicka någon annan istället.
Byggnads Öst har nu vänt sig till förbundet för att rådgöra om hur ärendet ska hanteras. Byggnadsarbetaren söker SIA-BTK-Buve.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ingen förhandling i Linköping ännu

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig