info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ingen dom efter dödsolyckan i Haparanda

En 26-årig kranförare som var åtalad för vållande till annans död efter en dödsolycka på ett bygge i Haparanda har nu friats. Tingsrätten slår, enligt Norrbottens-Kuriren, fast att förarens handlande inte var så klandervärt att det är straffbart.

Den nionde augusti förra året omkom en 37-årig anläggningsarbetare då han fick en 1500 kilo tung hydraulhammare i bröstet. Hydraulhammaren lossnade från en pålkran som kommit i svängning.

I höstas väckte kammaråklagaren Magnus Nilsson åtal mot kranföraren. Enligt åklagaren hade kranföraren bland annat kopplat ur en broms som låser hydraulhammaren i bommen. Men nu slår alltså tingsrätten fast att förarens handlande inte är så klandervärt att det är straffbart.

Olyckan inträffade då han hade lyft stockmattor med kranen, de slog i en påle och kom i gungning. Enligt tingsrätten försäkrade sig kranföraren då om att 37-åringen var på behörigt avstånd från kranen innan han vidtog åtgärder för att få kontroll över situationen. Det skriver Norrbottens-Kuriren. Men sedan flyttade 37-åringen på sig och där han då stod kunde kranföraren inte se honom. När hydraulhammaren lossnade från kranen träffades mannen i bröstet och omkom omedelbart.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ingen dom efter dödsolyckan i Haparanda

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig